Minister RGB: ‘Occupatieprobleem oplossen door sociale woningbouw te koppelen met werkgelegenheid’

’Om het occupatieprobleem aan te pakken, moeten er huizen gebouwd worden’, zegt minister Ginmardo Kromosoeto van RGB aan Dagblad Suriname. Daarvoor moet grond beschikbaar worden gemaakt. Dat zal mede afhangen van de bestemmingplannen. ‘Als er een industrieterrein komt, moet worden nagegaan waar de potentiële werknemers zich kunnen vestigen. Er moeten ook complete woonbuurten komen die de minimale voorwaarden in zich dragen om zelf te kunnen evolueren.’ Er is volgens de bewindsman een goede samenwerking met de Commissie Huisvesting, het ministerie van Openbare Werken en het ministerie van Sociale Zaken, waardoor zaken overzichtelijk worden. ‘De mensen die wonen op een terrein waarover een dispuut bestaat, maar waarvoor zij wel een beschikking in handen hebben, moeten hoe dan ook beschermd worden. Occupanten, dus de mensen zonder grondpapieren, moeten met de zachte hand verwijderd worden en
daarvoor zijn woningen nodig. Vandaar dat het sociaal woningbouwproject essentieel is voor het oplossen van het occupatieprobleem en dat gaat hand in hand met het creëren van werkgelegenheid’, benadrukt Kromosoeto.
‘De woningen opgezet door de overheid moeten afbetaald worden en daarvoor hebben mensen een  baan nodig, een stukje bestaanszekerheid. Er zal hard eraan gewerkt moeten worden dat de woongemeenschappen zelf werkgelegenheid scheppen. Zo’n woongemeenschap moet alle sociale en culturele faciliteiten herbergen, waardoor er een koppeling met de werkgelegenheid gemaakt kan worden. Het huisvestingsplan van de overheid heeft ook de bedoeling om mensen aan een baan te helpen. Vandaar dat de uitvoering van dit plan essentieel is om de occupatieproblematiek op te lossen.’ De bewindsman is ervan overtuigd dat hij het occupatieprobleem kan oplossen.
 

error: Kopiëren mag niet!