“Bestrijding criminaliteit niet alleen voor invloedrijke personen, maar voor het gehele volk”

Kort na de roofoverval in de Maretraite Mall zijn zeker twee families ten prooi gevallen van rovers die hen op beestachtige wijze te lijf zijn gegaan. In het eerste geval is een gezin, bestaande uit vader, moeder en een dochter, op 21 juni door twee criminelen overrompeld in hun woning aan de Martin Luther Kingweg. Het gezin werd mishandeld door de criminelen. De moeder en  dochter zijn zodanig op hun hoofd geslagen dat zij barstverwondingen hebben opgelopen, terwijl de vader is geëlektrocuteerd. Het gezin moest worden opgenomen in een ziekenhuis.
In een tweede geval hebben criminelen afgelopen maandag een gezin woonachtig aan de Mariestraat, mishandeld en beroofd. De man heeft klappen moeten incasseren, terwijl de vrouw ettelijke keren met heet water werd overgoten. De vrouw werd met ernstige brandwonden opgenomen in het ziekenhuis. Ook de man werd voor medische behandeling gebracht naar het ziekenhuis. De kinderen bleven ongedeerd.
Terwijl in het geval van de Maretraite Mall de politie direct zware acties heeft ondernomen, blijkt dat in deze twee genoemde gevallen er niet veel vanuit politiezijde is gedaan. Komt het misschien omdat het maar om gewone burgers gaat. Het assembleelid Asiskumar Gajadien om een reactie gevraagd, zegt dat het algemeen bekend is dat de criminaliteit structureel is verruwd. ‘Er is vooralsnog geen verbetering in zicht. Zo af en toe lijkt het wel alsof er een showproject wordt afgedraaid, wanneer het om invloedrijke personen gaat; laatstelijk is dat het geval geweest bij de beroving van de Chinese juwelier in de Maretraite Mall. De structurele aanpak om de criminaliteit te bestrijden, missen wij nog steeds. Bij de aanpak van overvallen en berovingen bij het volk, zien wij geen verbetering. Dit, in tegenstelling tot wanneer het gaat om berovingen bij invloedrijke mensen in de samenleving, want dan treedt de politie gelijk met groot vertoon op.’
De invloed van de Chinezen in Suriname is al heel lang een maatschappelijk fenomeen. ‘Er wordt zo vaak gezegd dat deze groep onze taal niet eens machtig is, maar desondanks is het de realiteit dat al haar zaken in een stroomversnelling in orde komen. Andere groepen die deze accommodatie niet ter beschikking hebben, moeten maar rustig afwachten tot het de politie goed uitkomt om handelend op te treden.’ Gajadien zegt dat er nog steeds geen duidelijkheid is over de bevolkingspolitiek. Deze kwestie baart hem zeker zorgen. Gajadien vindt dat criminaliteitsbestrijding niet alleen moet gelden voor invloedrijke personen, maar ook voor het volk.

error: Kopiëren mag niet!