Kick-off bigisma dey te Marowijne

Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft op zaterdag de terugkerende bigisma dey voor de seniorenburgers gehouden te Marowijne. Het was de kick-off, omdat het ook in de volgende districten gehouden zal worden. In Coronie en Nickerie op 7 juli, daarna volgen de districten Brokopondo en Sipaliwini. Dit jaar is de afsluiting te Colakreek in het district Para voor  de seniorenburgers uit Paramaribo, Wanica, Para, Saramacca en Commewijne. “Grantangi aan God op de eerste plaats voor de gezondheid en kracht. Bigisma dey is een manier om dank te zeggen, is een manier om eer te geven aan de ouderen”, waren de openingszinnen van minister Alice Amafo zaterdag in het district Marowijne. Het was een hele drukte met de seniorenburgers uit Moengo, de omliggende dorpen zoals Langa Uku, Abadoekondre, Peto Ondro, alsook Albina en Galibi.
De bigisma dey-activiteiten worden nu naar deze groep gebracht, omdat de regering Bouterse – Ameerali het heel belangrijk vindt dat deze dag gevierd wordt in het woongebied van de senioren, waar ze zich goed voelen. Met het houden van de bigisma dey’s in de verschillende districten wordt er invulling gegeven aan de deconcentratiegedachte, zei de bewindsvrouw. De bigisma dey werd de voorgaande jaren alleen in het district Para gehouden. De seniorenburgers werden vervoerd vanuit de stad, wat niet begerenswaardig was voor de ouderen. Daarom heeft de regering Bouterse-Ameerali het nut gezien deze groep te eren in hun eigen woongebied. De bigisma deys is een voorloper naar 1 oktober, dat is de Internationale Dag van de Ouderen, benadrukte de minister.
Tijdens de toespraak haalde minister Amafo aan dat de regering nu bezig is te kijken hoe thuiszorg gebracht kan worden naar het district. “Als God ons kracht geeft, mag u meer verwachten, omdat wij, de regering onze beloften moeten nakomen.” Onder de vele seniorenburgers waren aanwezig de minister van Transport, Communicatie en Toerisme, dhr. Falisie Pinas, en de parlementariër Marinus Bee van het district Marowijne. De parlementariër zegt heel blij te zijn dat de minister van Sozavo het mogelijk heeft gemaakt dat deze speciale activiteit ook gehouden wordt voor de seniorenburgers in Marowijne.“Wij zijn de minister heel dankbaar dat Marowijne dit jaar uitgekozen is uit de velen districten om de kick-off  te houden.” De parlementariër sprak de seniorenburgers toe met de woorden dat het werk nog niet volbracht is voor hen als ouderen, maar dat het nu juist begint om de jongeren te blijven opvoeden.
Bee sprak verder  over de eenheid die nog niet is wat het wezen moet onder de drie groepen in Marowijne, met name de Aucaners, Javanen en de Indianen. Er kunnen geen doelen gerealiseerd of werken verzet worden zonder eenheid. Na de toespraken bedankte een seniorenburger, dhr. Andre Pinas, de regering namens de seniorenburgers van Marowijne, omdat zij het als een grote eer zien dat zij deze dag mogen meemaken in hun woondistrict. Het programma had een vlot verloop. De ouderen hebben zich tegoed gedaan aan de muziek die ook verschillend was voor elke bevolkingsgroep met verschillende optredens van gamelang-muziek tot Awassadans. Elke seniorenburger keerde huiswaarts met een pakket, bestaande uit eerste levensbehoeftegoederen.
 

error: Kopiëren mag niet!