Internationale Dag Amyotofische Lateraal Sclerose

Vandaag is het Wereld ALS-dag. ALS staat voor Amyotofische Lateraal Sclerose en is een aandoening van de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenstam die de willekeurige spieren in het hele lichaam controleren. Deze aandoening wordt ook wel de Ziekte van Lou Gehrig genoemd. Volgens neuroloog Kafiluddin komt deze aandoening, die niet te voorkomen is, heel weinig  in Suriname voor.  De oorzaken van deze aandoening zijn niet bekend, maar in sommige gevallen blijkt er sprake te zijn van erfelijke aanleg. De ziekte komt het meest voor bij mensen met een beroep dat zwaar lichamelijk werk vereist. Virusinfecties en lichamelijk letsel of uitputting kunnen de achteruitgang versnellen bij mensen met ALS.
Het onvermogen om de spierbewegingen te controleren leidt tot progressieve krachtvermindering in de ledematen, sliklast, spraakstoornissen en ademhalingsproblemen. De ziekte is meestal snel, progressief en fataal. Iemand met deze ziekte wordt rolstoel- en bedgebonden, krijgt spraakmoeilijkheden en slikstoornissen waardoor hij minder gaat eten. ALS-patiënten overlijden meestal ten gevolge van ademhalingsproblemen.
De gemiddelde ziekteduur is ongeveer drie jaar. Deze ziekte komt overal ter wereld voor, ook in Suriname. Deze aandoening komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen constateert Kafiluddin.
De aangetaste spiergroepen en de volgorde waarin ze aangetast worden, verschillen van persoon tot persoon. Voor sommige mensen met ALS beginnen de symptomen met de slikspieren en de tong, terwijl bij anderen de spieren in handen, polsen, schouders of enkels eerst verzwakken. Deze ziekte tast uitsluitend motorische neuronen aan. Iemand met deze ziekte blijft mentaal goed. Ook de zintuiglijke mogelijkheden zicht, gehoor, smaak, reuk en gevoel  blijven volledig bewaard. Blaas – en darmspieren worden over het algemeen niet aangetast. Bijna alle ALS-patiënten krijgen vroeg of laat ernstige communicatieproblemen door krachtvermindering van tong, kauwspieren, gelaatsspieren en strottehoofd- en keelspieren.
Minister Michel Blokland van Volksgezondheid geeft aan dat hoe preventief het beleid ook eruit mag zien, sommige aandoeningen als ALS niet te voorkomen zijn. Het is wel zo, dat er in alle aspecten van het dagelijks leven gelet moet worden op de gezondheid. Bij ALS is het aan te raden aan vooral mannen om bij het verrichten van zware lichamelijke arbeid, de nodige maatregelen te treffen zodat het lichaam niet overbelast wordt.

error: Kopiëren mag niet!