Frankrijk doneert testkits voor drugsbestrijding

Frankrijk doneert binnenkort een partij testapparatuur voor drugsonderzoek aan het Korps Politie Suriname (KPS). De apparatuur zal de komende maand aan het korps worden overgedragen. Frankrijk en Suriname gingen in 2010 een financieringsovereenkomst aan over institutionele steun voor de binnenlandse veiligheid in Suriname. In dit kader organiseerde de ambassade dinsdag alvast een training over het gebruik van de te schenken testapparatuur. De training vond plaats in het Politieopleidingscentrum. Behalve het gebruik van de apparatuur werden ook de verwerking en het gebruik van drugs behandeld. Verder kwamen de recente ontwikkelingen met betrekking tot drugshandel ter sprake.  Douaneambtenaar Noëlle-Line Pouive en politieman Stephen Archias uit Frans-Guyana verzorgden de training.
De training was bestemd voor verantwoordelijken van de Drugsunit, zij die belast zijn met de opsporing en vervolging en zij die bevoegd zijn drugsgerelateerde feiten te melden. Aanwezig waren afgevaardigden van de militaire politie, de douane, leden van Bestrijding Internationale Drugssmokkel (BID), de Justitiële Inlichtingendienst, de Technische Opsporings- en Herkenningsdienst (TOHD), de Narcoticabrigade en de Narcotica Intelligence Unit (NIU).
De financieringsovereenkomst tussen de regeringen van Frankrijk en Suriname behelst meerdere projecten en is op 20 april 2010 ondertekend door de toenmalige minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, en ambassadeur Richard Barbeyron. Het project is verspreid over drie jaar en is gericht op de verbetering van de justitiële en politiesamenwerking tussen Frankrijk en Suriname. Vooral het bestrijden van grensoverschrijdende criminaliteit en verbetering van de strafrechtelijke keten komen hierbij aan de orde.
 

error: Kopiëren mag niet!