Advocaten pleiten voor mildere straf in zaak beroving geldloper

In de brute berovingszaak waarbij een geldloper van Shell Man A Hing op 6 juni 2011 aan de Kwattaweg, ter hoogte van DSB Bank NV, werd beroofd, hebben vier raadslieden gisteren hun pleidooi gehouden. De geldloper was op weg naar de bank om geld te storten. Op een bepaald moment werd hij door vier mannen overvallen. Het slachtoffer had SRD 117.990 in een tas, die hij met zich meedroeg. De rovers zijn met de tas ervandoor gegaan. Een bankbewaker ging de rovers achterna en het gelukte hem om één van de criminelen aan te houden. Hij moest vuurwapengeweld aanwenden. De verdachte Armand E. werd in zijn bovenlichaam geraakt. De tas met geld werd op hem aangetroffen.
De officier van justitie heeft reeds eerder zijn strafvoorstel gepresenteerd. In deze zaak zijn vijf verdachten gearresteerd. Tegen elk heeft de officier een straf van vier jaar met aftrek geëist.
De advocaat Serge Heijmans betoogde  dat zijn cliënt het feit van meet af aan heeft bekend. Hij is geraakt door de kogel van de bankbewaker. De raadsman was van mening dat men excessief vuurwapengeweld heeft toegepast. Na de aanhouding heeft de raadsman een aantal keren het OM schriftelijk verzocht voor medische behandeling. Volgens de raadsman zit de kogel nog in het bekken van de verdachte. Hij verzocht de rechter om een mildere straf op te leggen. De verdachte zal zijn hele leven invalide zijn. Volgens de raadsman heeft de verdachte zijn straf reeds gehad.
Advocaat Rijssel betoogde dat ook zijn cliënt de beroving heeft bekend. Rijssel gaf aan dat de verdachte vanwege zijn maatschappelijke positie betrokken is geweest. Advocaat Oscar Koulen gaf aan dat zijn cliënt niet betrokken was bij de beroving. Hij had van tevoren reeds duidelijk gemaakt dat indien de anderen iets zouden  doen, hij zich zou terugtrekken.  Volgens de raadsman heeft zijn cliënt dat daadwerkelijk gedaan.  “‘Accessory after the fact’ oftewel activiteiten na het feit kunnen nooit medeplichtigheid zijn”, zei Koulen. Hij verzocht de rechter om zijn cliënt vrij te spreken. De rechter heeft de vier verdachten de gelegenheid gegeven om hun laatste woord te voeren. Op 27 juni zal advocaat Benito Pick voor zijn cliënt pleiten. Hij was gisteren wegens omstandigheden niet aanwezig op de zitting. Op 27 juni komt de raadsman aan het woord en op 4 juli zal de rechter vonnis wijzen. De verdachten blijven allemaal nog in voorarrest.
Saskia Bandhan   

error: Kopiëren mag niet!