Twee en een half jaar celstraf voor poging tot zware mishandeling

Herbert Brown moet een straf van twee jaar en zes maanden uitzitten. Hij werd gisteren door de kantonrechter schuldig bevonden aan poging tot zware mishandeling. De rechter heeft Brown conform de eis veroordeeld. De openbare aanklager had een celstraf van 2½ jaar gevorderd. De rechter was het niet eens met de officier van justitie met betrekking tot het gepleegde feit. De officier had poging tot moord bewezen geacht.
Op 10 oktober 2011 lag het slachtoffer, dat een zwerversbestaan lijdt, te slapen aan de Korte Kerkstraat. Brown en het slachtoffer hadden een oude vete met elkaar te beslechten. In deze ging het om een roddel. De verdachte had zich gewapend met een eind hout en bracht daarmee enkele slagen toe aan het slachtoffer. Het gevecht werd door omstanders gesust. Een bewaker die het geval van dichtbij had meegemaakt, legde een verklaring af.
De advocaat betoogde in zijn pleidooi dat poging tot moord nimmer bewezen kan worden. De verdachte had nimmer een handbijl gebruikt tijdens de worsteling. Hij had het wel bij zich, maar het was opgeborgen in zijn tas. Tijdens het gevecht heeft hij daar geen gebruik van gemaakt. De magistraat achtte geen poging tot moord bewezen, wel poging tot zware mishandeling. Echter nam de rechter het strafvoorstel van het OM over en veroordeelde Brown tot 2½  jaar gevangenisstraf met aftrek.
Saskia Bandhan 

error: Kopiëren mag niet!