Overheid moet sjoemelende verkavelaars aanpakken

De overheid moet sjoemelende verkavelaars aanpakken. Dat zeggen de parlementariërs Ronny Asabina en Harish Monorath naar aanleiding van infrastructurele problemen zoals het ontbreken van verharde wegen, elektriciteit en watervoorzieningen op verschillende woonprojecten. ‘Sjoemelende verkavelaars worden langzaamaan een maatschappelijke vraagstuk en het is van cruciaal belang dat de overheid ingrijpt. De overheid kan niet meer aan de kant blijven staan, maar moet nu optreden. Er moet informatie komen naar de gemeenschap over hoe ze zichzelf moet beschermen tegen deze verkavelaars en er moet controle komen naar de verkavelaars toe’, zegt Asabina met klem.
Doordat burgers weinig op de hoogte zijn van hun rechten als ze een stuk grond kopen, nemen verkavelaars ze vaak in de maling. Volgens Monorath moeten de goede verkavelaars de slechte wegwerken door agressiever op de markt te bewegen. ‘Een goede verkavelaar herken je gelijk. Die werkt samen met de bank en bouwt zelfs je woning voor je’, haalt hij aan.
Er moeten harde sancties worden getroffen tegen verkavelaars die zich niet houden aan wet- en regelgeving, meent Monorath.  Een van de belangrijkste regels waaraan een verkavelaar zich moet houden, is het aanleggen van verharde wegen en het zorgen voor nutsvoorzieningen. Bewoners van het Militair Project, Voorburg en enkele woonprojecten op Charlesburg en Uitvlucht wachten al jaren op de aanleg van verharde wegen en het aanleggen van nutsvoorzieningen. De verkavelaars die opereren in deze woongebieden, lappen de regels aan hun laars. Asabina zegt dat dit komt, omdat de verkavelaars hun “mannetjes” bij verschillende ministeries klaar hebben staan. ‘Uiteindelijk worden de bewoners de dupe. Het probleem in dit land is dat we meester zijn in het maken van wetten en regels, maar als het aankomt op controle uitoefenen, scoren we nul.’  Asabina zegt dat de overheid niet meer aan de kant moet blijven staan, maar met initiatieven moet komen om de verkavelaars goed te controleren.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!