Para krijgt moderne incubator voor cassaveteelt

Er komt een moderne incubator om de teelt van cassave in Para te stimuleren. De incubator wordt opgezet op plantage Vierkinderen. Dit deelt DNA-lid Patrick Kensenhuys van het district Dagblad Suriname mee. NDP-assembleelid Ricardo Panka, Kensenhuys, als ook  leden van de Stuurgroep Ontwikkeling Cassave-industrie Para, Stichting Reviba ( Republiek, Vierkinderen, Bersaba) en andere toppers van het district zijn  sinds het vorig jaar bezig geweest de cassave-industrie in het district tot ontwikkeling te brengen. Het promoten van deze teelt is begonnen met de organisatie van de Kasabafair vorig jaar juni. Deze fair heeft het district  vertrouwen gegeven om alle energie te stoppen in de cassaveteelt. De telers hebben gezien wat de mogelijkheden zijn van cassave op het gebied van de verdere verwerking en de afzet.
Kensenhuys zegt dat de Suralco zich bereid heeft getoond de kosten van de incubator op zich te nemen. De cassave-incubator kost ruim US$ 80.000. De donor heeft 100.000 Amerikaanse dollars beschikbaar gesteld, zodat ook voldaan kan worden aan de technische voorwaarden van dit project. Hierin zitten onder andere de training en de toerusting van deelnemers. Er is reeds een bouwtekening en binnenkort zal gestart worden met de opzet van de incubator. Kensenhuys zegt dat grote groepen landbouwers in Para inmiddels zijn overgestapt op de teelt van cassave. Er zijn tientallen hectaren landbouwgrond ingeruimd voor de teelt van cassave. De verruiming van het areaal heeft te maken met het plan van de regering om een cassavefabriek op te zetten. Het NPS-assembleelid zegt dat ook de traditionele cassaveverbouwers van Mata hun  bestaande arealen ten behoeve van de cassaveteelt hebben uitgebreid, vanwege deze nieuwe ontwikkelingen. Kensenhuys zegt dat de cassaveboeren als kleine ondernemers deskundige begeleiding krijgen van Intent en de Stichting Productieve Werkeenheden van het ministerie van ATM.

error: Kopiëren mag niet!