Handson-training drachtigheidsonderzoek bij runderen

Het onderdirectoraat Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft een vijfdaagse handson-training drachtigheidsonderzoek bij runderen afgerond. In het kader van de publieke- en private partnership hebben zes medewerkers van het onderdirectoraat Veeteelt en vier particulieren van grootveebedrijven actief deelgenomen. Drachtigheidsonderzoek bij runderen via rectale palpatie is om na te gaan op de aanwezigheid van een eventuele dracht. Rectale palpatie heeft het voordeel dat het een accurate, snelle en relatief goedkope methode is die minder arbeidsintensief is.
De training had een theoretisch en een praktisch gedeelte, waarbij breedvoerig aandacht besteed werd aan wat drachtigheidsonderzoek inhoudt, anatomie van het vrouwelijke rund, de verschillende stadia van dracht, constructie van een kraal, inloopgangen en kunstmatige inseminatie, daarnaast ook nog dierenwelzijn. De drie laatst genoemde activiteiten zijn nodig om de werkzaamheden op een veilige manier te verrichten voor zowel mens als dier.
Het praktische gedeelte van deze training vond plaats op het slachthuis Surebeef, de Verenigde Cultuur Maatschappijen NV en de Staatsboerderij. De trainingen zijn bedoeld voor de vee-transporteurs, veehouders, en allen die de Surinaamse veehouderij  verder tot ontwikkeling willen brengen. Daarnaast om ook te voorkomen dat er drachtige runderen onnodig vervoerd worden of naar het slachthuis afgevoerd worden. Vee-transporteurs met transportnummer uitgegeven door  het  ministerie van LVV worden wederom opgeroepen om zich op te geven op het onderdirectoraat Veeteelt voor de eerstvolgende training.

error: Kopiëren mag niet!