Groot aantal volwassenen voor behandeling bij JTV

Van de 1000 personen die tijdens de Nationale Poetsdag door de Stichting Jeugdtandverzorging (JTV) geholpen werden, bestond 99% uit volwassenen. Meer dan 1400 mensen hadden zich geregistreerd om tijdens de Nationale Poetsdag behandeld te worden. Volgens Jolanda Lahé, hoofd van de afdeling Dienstverlening van de JTV, geeft het aantal geregistreerde en behandelde personen duidelijk een grote behoefte aan. Was het vroeger zo dat de JTV alleen kinderen tot de leeftijd van 18 jaar behandelde, thans kunnen ook volwassenen er terecht. “Het gebit van de kinderen van Suriname was vroeger slecht, vandaar dat de JTV werd opgericht. De bedoeling was om bij de jeugd te beginnen, zodat je later volwassenen hebt met een goed gebit. Maar het probleem was: wat doe je met de ouderen die al een slecht gebit hebben?” De Nationale Poetsdag, afgelopen 7 mei, wordt aangegrepen om het belang van een gezond gebit te benadrukken. Dit jaar heeft JTV het accent gelegd op de tandenborstel, omdat gebleken is dat veel mensen een slijtage hebben van het gebit, dat veroorzaakt wordt door het gebruik van een verkeerde tandenborstel. “We noemen het een poetstrauma. Ze hebben een harde tandenborstel, ze poetsen verkeerd en drukken misschien te hard bij het poetsen. Het is een combinatie van factoren, maar als je al een verkeerde borstel hebt, is de kans veel groter dat jij zelf die schade aanbrengt”, aldus Lahé.

error: Kopiëren mag niet!