Vonnis geveld in SAB-diefstalzaak

Rechter Alida Johanns heeft gisteren vonnis geveld in de diefstalzaak van het Surinaams Alcohol Bedrijf (SAB), waarin drie personen betrokken waren. De Openbare aanklager had tegen elk van de drie verdachten een jaar celstraf geëist. De rechter veroordeelde Kenneth Playfair en Cedric Muntslag elk tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk met aftrek, en een proeftijd van 3 jaar. Bij de strafmotivering nam de rechter de verklaring van de bewaker en de verklaringen van de verdachten als bewijs mee. Echter hield zij bij haar vonnis rekening met het feit dat de verdachten first offenders zijn en dat zij in hun laatste woord spijt hebben betuigd. De magistraat was het niet eens met de stelling van de raadslieden. Volgens de raadslieden had een financieel medewerker van het bedrijf  verklaard dat tijdens het verwerken van ruwe alcohol naar consumptiealcohol er verdamping optreedt. De verdampingsverliezen worden geregistreerd door het SAB. Volgens de raadslieden behoren verdampingsverliezen niet tot het vermogen van het bedrijf. Er is geen waarde aan verbonden.
De rechter was het helemaal niet eens met deze redenering. Zij vroeg zich af waarom de verdachten dan de alcohol verkocht hadden als het geen waarde had. Wegens gebrek aan bewijs werd de derde verdachte door de rechter vrijgesproken.  De verdachte had in zijn laatste woord  gezegd dat hij onschuldig is. De bewaker had de derde verdachte ook niet in bestelbus gezien tijdens de diefstal. De magistraat gaf aan dat zij op basis van de twee getuigenverklaringen de verdachte niet kon veroordelen. Het wettig bewijs in de zaak tegen de derde verdachte is niet geleverd. De andere twee veroordeelden hebben reeds 6 maanden in voorarrest doorgebracht. Zij werden reeds gisteren in vrijheid gesteld.
Saskia Bandhan      

error: Kopiëren mag niet!