Geldovermakingen van en naar buitenland toegenomen

Voor 2010 zijn de geldovermakingen naar het buitenland marginaal toegenomen van US$ 53,2 miljoen in 2009 tot US$ 55,3 miljoen (4.0%). De geografische verdeling op basis van de gerapporteerde data door geldovermakingsbedrijven laat zien dat de Verenigde Staten van Amerika het belangrijkste land van bestemming is, gevolgd door China en Nederland. Voorts sluiten de Dominicaanse Republiek en Brazilië de rij van 5 belangrijkste landen van bestemming af. Dat blijkt uit de Financiële Nota 2012, goedgekeurd door de regering.
Naar de Verenigde Staten gaat 17 % van de gelden, terwijl 14 % naar China, 12 % naar Nederland, 9 % naar de Dominicaanse Republiek en eveneens 9 % naar Brazilië en naar de overige landen in totaal 39%. De geldovermakingen uit het buitenland naar Suriname zijn in het eerste halfjaar van 2010 ten opzichte van het eerste halfjaar van 2011 enigszins toegenomen van US$ 70,4 miljoen tot US$ 75,1 miljoen (6.7%) hetgeen indicatief een stabiel patroon van de remittent stroom weergeeft. De geldovermakingen van Suriname naar het buitenland registreren eveneens een toename van US$ 25,7 miljoen in het eerste halfjaar van 2010 tot US$ 31,2 miljoen in het eerste halfjaar van 2011. Uit de rapportages die verkregen worden van de geldovermakingsbedrijven en de algemene banken blijkt dat in 2010 het grootste deel van de remittents afkomstig is uit Nederland.
De Surinamers die zich in de loop der jaren in het buitenland hebben gevestigd, zijn in Nederland circa 342.000. Na Nederland blijken de Verenigde Staten van Amerika en de Nederlandse Antillen ook belangrijke bronnen te zijn voor de remittents. Vanuit Nederland komt 70% van de remittents, 10% uit de VS, 3 % uit de Nederlandse Antillen, 2% uit Canada, 1% uit Verenigd Koningrijk Groot- Brittannië, terwijl 14% uit de overige landen komen, aldus uit het Financiële Nota 2012.
Seshma Bissesar
 

error: Kopiëren mag niet!