Iwan Muntslag had veel moeite tegen jongere Shaquille van Zichem

De Surinaamse Judo Federatie heeft voor het derde achtereenvolgende jaar de Tachi-waza georganiseerd. Deze hebben plaatsgevonden in de bomvolle sportzaal van het Jeugdcentrum. Bij dit toernooi worden alle partijen beslist door het uitvoeren van staande technieken die of een Waza-ari (half punt) of Ippon (vol punt) opleveren. Zondag hebben ruim 60 judoka’s deelgenomen van de scholen Jigoro Kano geleid door Meda Kommies, Jigo Tai door Giovanni Brunst, Tatami door Iwan Muntslag en Awaroe Wape door Milton Lasoe. Het Christoforus Internaat nam niet deel, omdat volgens Meda Kommies, die sinds recent weer de trainingen daar heeft opgepakt, de vechters nog niet zover zijn om aan een toernooi deel te nemen. De Tachi Wazawedstrijden hebben duidelijk laten zien dat je perfecte judotechnieken moet toepassen indien je overtuigend wilt winnen, aangezien het gevecht niet doorgaat op de grond.
In de jongens intermediate I klasse 9-10 jaar tot 38 kilogram heeft D’Quan Pawiroredjo (1ste plaats) steeds een perfecte 2de schouderworp ingezet tegen Jair Stahn, beiden van Judoclub Jigoro Kano. D’Quan won daarom ook de speciale prijs van “mooiste Ippon”. Seaguino Kartoredjo (1ste plaats) van Tatami die vocht in de klasse Intermediate II  11-12 jaar +53 kilogram, ging er ook met de speciale prijs “snelste Ippon” vandoor omdat hij zijn tegenstander in 4 seconden reeds naar de mat kon werpen. Mooie technieken werden ook gezien bij Franciso Chinkoe (2de schouderworp), Shannon Foen A Foe (1ste heupworp) en Li Ten Da (1ste heupworp). Shannon heeft ook de damesopenklasse gewonnen met een perfect uitgevoerde 1 heupworp op Chayenne Schuurman.
Vanwege de so’s op de diverse middelbare scholen, hebben een aantal vechters dit toernooi laten schieten. De organisatie hoopt dat vechters als Gino Muntslag, Rais Madhar, Devin Diran, Zizov Abas, Shaquille Pinas, Eline Tsai, Zeenath Madhar bij het volgende toernooi wel van de partij zullen zijn. Ook vechters als Meridith Vliegans, Samantha Marica, Lativa Ardin en Dorithy Ter Laan hebben verstek laten gaan.
Vanwege de afwezigheid van Gino Muntslag, besloot vader Iwan Muntslag zich in te schrijven voor de herenopenklasse. Muntslag, die al een paar jaar geleden de judowedstrijden als vechter vaarwel had gezegd, had de volle 5 minuten van de reguliere wedstrijd en bijna ook de volle 5 minuten van de goldenscore nodig, om zich te ontdoen van de veel jongere Shaquille van Zichem. Shaquille vocht een zeer tactische wedstrijd, waar het even op leek dat de partij door een scheidsrechterlijke beslissing beëindigd zou worden. Munstlag kon in de golden score vanwege een fout van Shaquille een overnametechniek toepassen door te scoren met een wazari en zo als winnaar uit de bus komen. Maar het was duidelijk dat Shaquille de oudere Muntslag had gesloopt.
De eerstvolgende wedstrijden worden op 1 juli gehouden. Dan zal Jigoro Kano onder auspiciën van de SJF haar traditionele Keti Koti-toernooi organiseren.

error: Kopiëren mag niet!