Jessurun vraagt voorzichtigheid bij behandeling Wet Bloedvoorziening

Tijdens de behandeling van de ontwerpwet  Bloedvoorziening zijn er heel wat gevoelige informaties naar buiten gebracht door de voorzitter van de commissie van rapporteurs, het lid Theo Vishnudatt. De fractieleider van DA ’91, Winston Jessurun, vroeg het parlement om voorzichtigheid en omzichtigheid te betrachten bij deze openbare behandeling van de ontwerpwet. Het gaat immers om bloeddonoren, die vrijwillig en gratis bloed afstaan, terwijl aan de andere kant hetzelfde bloed tegen een relatief heel hoog bedrag wordt verhandeld.
Als commissie van rapporteurs hebben zij breakdowns gehad van consultants met betrekking tot hoe de prijzen van de bloedproducten tot stand zijn gekomen bij de Nationale Bloedbank van het Surinaams Rode Kruis (SRK). De Nationale Bloedbank hanteert een prijs van tussen de $79 en $80 voor een pakkage cell per 1 bloedproduct. Jessurun bevestigt de onthulling van Vishnudatt dat het SZF voor zo een bloedproduct SRD 237 betaalt. Dit bedrag wordt betaald voor een product dat verstrekt wordt in de intramurale gezondheidszorg. De weg die het product in het ziekenhuis aflegt, is volgens hem een hinderweg met veel bijkomende onkosten. De Nationale Bloedbank  is een non profit organisatie. Maar dat betekent niet dat zij niet kostendekkend mogen werken. Alle testen die afgenomen worden, gaan gepaard met kosten.
Vishnudatt meent tussen neus en lippen door vragen gehoord te hebben van wat het aandeel is van de specialist. Om dit  eens duidelijk te maken, geeft hij aan dat de specialist geen enkel aandeel heeft. Wat wel het geval is, is dat het bloedproduct verstrekt wordt als een medicament. ‘Het is een onderdeel van een behandeling.’ Hij hoopt dat de Wet Tarieven Gezondheidszorg lukt. Het ligt niet aan de dienstverleners. Het probleem ontstaat bij het SZF, omdat het met een derde van het tarief werkt ten opzichte van de andere zorgverzekeraars. Het SZF gaat volgens Jessurun het niet kunnen opbrengen om het wettelijk tarief te betalen. Het moet inzichtelijk gemaakt worden en eventueel aan het parlement voorgehouden worden.

error: Kopiëren mag niet!