Geen ondervoorzitterschap voor verliezer NPS-verkiezing

De verliezer van de verkiezing van het NPS-voorzitterschap komt absoluut niet in aanmerking voor het ondervoorzitterschap, zegt Arnold Kruisland van het Congresbestuur aan Dagblad Suriname. De bekende NPS’er Ronald Assen liet eerder deze week via de media weten dat het billijk zou zijn als de verliezer wordt opgenomen in het hoofdbestuur  in de functie van ondervoorzitter. ‘Dat zou ondemocratisch zijn, daar er al een goedgekeurde consensuslijst is met een ondervoorzitter. De verliezer zou tenminste door het hoofdbestuur voorgedragen kunnen worden om voorzitter te worden van de Adviesraad’, zegt Kruisland. De kandidaat-voorzitters, Gregory Rusland en Ivan Fernald, zitten momenteel in een taaie race om het NPS-voorzitterschap.
Op 17 juni aanstaande brengen de gemachtigden uit de tien districten en Wanica hun stem uit op een van de kandidaten. Kruisland zegt dat het voordragen van de verliezer voor het ondervoorzitterschap ook handelen tegen de partijstatuten zou betekenen. Op het aanstaande congresbestuur worden behalve het nieuwe hoofdbestuur ook de nieuwe Adviesraad en Jongerenraad geïnstalleerd. Kruisland zegt dat het hoofdbestuur in overweging zou kunnen nemen om de verliezer, afhankelijk van zijn kennis en kwaliteiten, voor te dragen voor het voorzitterschap van de Adviesraad. De NPS-topper wijst er nadrukkelijk op dat ook dit geen statutaire verplichting is. De Adviesraad-voorzitter leidt tegelijkertijd ook het Wetenschappelijk Instituut van de NPS (Japin).  Als het hoofdbestuur voor deze optie zou willen kiezen dan betekent het dat de installatie van de nieuwe Adviesraad op een andere vergadering van het congresbestuur zou moeten plaatsvinden en niet meer op 17 juni. Het hoofdbestuur zou namelijk eerst de uitslag van de verkiezing van het voorzitterschap moeten afwachten.

error: Kopiëren mag niet!