Beschermde kustvogels achter kabinet president worden bedreigd

Ruim 250 beschermde kustvogels, die hun nest hebben achter de sluis van de Van Sommelsdijckkreek, nabij het kabinet van de president, worden bedreigd door toeristen en personen die op leguanen jagen. “Als het zo doorgaat, dan zijn we bang dat de vogels van daar weg zullen trekken”, zegt Ashok Pherai, waarnemend chef Educatie van Natuurbeheer.
De vogels vormen een attractie voor toeristen. Het is dan ook in hun belang dat ze de nesten zo min mogelijk verstoren vanuit land en water. Deze vogels kennen tot en met september hun legperiode. Wat Natuurbeheer nu wil doen ter bescherming van de vogels is het plaatsen van borden in het gebied waar de vogels zijn en deze zo afbakenen. Er is nu al geregeld controle om na te gaan of de mensen niet te dicht bij de nesten komen. Het is voor het eerst dat kustvogels zo dichtbij mensen worden gezien. “Het betekent dat ze zich er veilig voelen en dan moeten we ze ook met rust laten”, meent Pherai. Mensen mogen de vogels bezichtigen, maar op een zodanige manier dat de nesten niet worden verstoord.
Volgens Pherai wordt de sluiswachter, die de vogels probeert te beschermen door de mensen niet zo dichtbij te laten gaan, bedreigd door toeristen vanuit land en bootsmannen vanuit het water. Om de vogels te bezichtigen, moeten ze zo ver mogelijk verwijderd zijn van de nesten en het liefst moeten ze gebruik maken van een verrekijker. Vooral in hun legperiode kunnen de vogels afgeschrikt worden. Echte vogelliefhebbers bezichtigen vogels met een verrekijker om ze niet te storen, al is er geen ruimte om ze van dichtbij te bekijken. In Suriname is men zich volgens de Natuurbeheerfunctionaris echter nog niet voldoende bewust van deze zaken. “We verwachten van de toeristen die deze vogels willen bezichtigen, dat ze dat doen vanuit een veilige afstand om zo de nesten zo min mogelijk te verstoren”, aldus Pherai.

error: Kopiëren mag niet!