West Suriname wil drie kapiteins

De uitslag van het referendum in West Suriname toont aan dat een ruime meerderheid van de bevolking kiest voor 3 kapiteins. Van de 428 uitgebrachte stemmen, hebben 258 personen gekozen  voor dat Apoera, Washabo en Section een eigen kapitein heeft. 170 personen hebben gekozen voor 1 kapitein voor de 3 dorpen.
De voorzitter van de verkiezingscommissie, districtscommissaris Roline Samsoedien, zegt teleurgesteld te zijn in de opkomst. Er is zoveel werk verricht om de mensen te motiveren om deel te nemen aan het referendum dat zaterdag is gehouden. Van de 981 stemgerechtigden zijn 428 komen opdagen.  Dit is 43.6%.
De drie kapiteins, Carlo Lewis van Apoera, Ricardo Mac Intosh van Washabo en Nardo Aroepa van Section, zijn tevreden met de uitslag. Samen met de Vereniging van Inheemse Gezagsdragers in Suriname (Vids) hadden zij geprotesteerd tegen de verkiezing van Jeffery Armaketo, die op 16 juli vorig jaar werd gekozen. President Desi Bouterse heeft bemiddeld in het conflict, dat leidde tot het referendum.
De lage opkomst ligt aan het feit dat veel mensen, die in het ressort Kabalebo (West Suriname) ingeschreven staan, niet daar wonen en werken.  Het is kostbaar om speciaal voor het referendum af te reizen. De volgende stap is de organisatie van de verkiezing. De kandidaten zullen volgens Samsoedien binnenkort bekendgemaakt worden.

error: Kopiëren mag niet!