Mahinder Rathipal: ‘De EU zal het niet hierbij laten’

“De Europese Unie zal het niet hierbij laten.” Dit laat VHP- topper Mahinder Rathipal optekenen, wanneer hij de persverklaring van de Europese Unie (EU) onder de loep neemt. De verklaring betitelt Rathipal als één die te vergaand is. Hij heeft vele jaren de vergaderingen van de EU mogen bijwonen in DNA-verband. De parlementariër zegt bekend te zijn met de werkwijze die door deze organisatie wordt gehanteerd. Hij heeft het gevoel dat het niet hierbij zal blijven, maar dat er nog meer zal volgen. “Sancties zullen niet uitblijven”, merkt hij op.
Rathipal zegt het heel betreurenswaardig te vinden dat de regering de natie dit heeft aangedaan. Hij vindt het heel jammer dat zo een bevriende en machtige organisatie als de EU, Suriname de rug wil toekeren. “Wij leven niet alleen op een eiland. Wij hebben ook de andere landen nodig.” Het assembleelid zegt het gevoel te hebben dat de EU met nog meer maatregelen zal komen als Suriname niet meegaat met wat zij gevraagd heeft in de persverklaring.
Tijdens de artikel 8-dialoog presenteerde de EU een voorgekookte persverklaring. In de verklaring is opgenomen dat de EU, Suriname erop wees om de Amnestiewet te herzien. Ook moeten de daders van de Moiwana-slachting berecht worden. Verder staat er dat de EU bij Suriname aandrong om af te zien van het intimideren van individuen die hun mening willen geven.
De Europese Unie is niet zomaar een organisatie. “Zij hebben met de persverklaring op een protocollair politieke manier aangegeven wat er in Suriname moet gebeuren.” Rathipal voorziet verregaande problemen voor Suriname als er geen gevolg wordt gegeven aan de eisen van de EU. Het volk zal nodeloos de dupe worden van iets, waarvoor zij niet gekozen heeft.

error: Kopiëren mag niet!