Tabakswet nog dit jaar een feit

De Tabakswet, die als primair doel heeft om het roken te ontmoedigen, zal nog dit jaar, voor De Nationale Assemblee op reces gaat, goedgekeurd en aangenomen worden. Die zekerheid gaf Volksgezondheidsminister Michael Blokland en Volksgezondheidsdirecteur Marthelise Eersel gisteren bij de viering van Wereld Antitabakdag op het ministerie. De conceptwet was ergens blijven liggen, maar er is volgens Eersel met de nodige voortvarendheid aan gewerkt dat vandaag de president de conceptwet ontvangt om verder door te geleiden naar DNA. Volgens Eersel zal de Tabakswet betekenen dat er niet meer gerookt zal mogen worden in openbare publieke ruimtes. Verder zal er een verkoopverbod zijn aan minderjarigen. Op de sigaretverpakkingen zullen er teksten en foto’s geplaatst worden om mensen te wijzen op het gevaar van roken. De belasting op tabak en tabaksproducten zal verhoogd worden. Volgens directeur Eersel is roken een stille epidemie, die geplaatst kan worden in de categorie van hart– en vaatziekten en kanker. Minister Blokland haalde heel wat cijfers aan om het schadelijk effect van roken aan te tonen. Volgens de minister roken de laatste jaren ook veel meer vrouwen en schoolgaande jongeren. ‘Roken bepaal je zelf. Het is een keuze die je maakt, maar die keuze heeft wel enorme gevolgen’, aldus minister Blokland.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!