Specialisten uit China voor rijstsector Suriname

Specialisten uit China uit de provincie Hunan moeten de rijstsector in Suriname een boost helpen geven. Dit is een van de zaken die naar voren is gekomen gedurende het bezoek van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij aan China. Dagblad Suriname sprak met de LVV-bewindsman, Hendrik Setrowidjojo. De specialisten zijn verbonden aan het zaaizaadbedrijf Long Ping High Technology. Afgesproken is dat in juli van dit jaar een delegatie van dit bedrijf in Suriname komt om de gemaakte afspraken te finaliseren. De specialisten zullen een samenwerking aangaan met het Anne van Dijk Rijst Onderzoeksinstituut Nickerie, Adron, voor het produceren van kwalitatief goed zaaizaad. Setrowidjojo legt er de nadruk op dat de provincie Hunan op de eerste plaats staat in China qua het vervaardigen van kwalitatief goed zaaizaad. Het inzaaien van dit zaad heeft als resultaat dat de productie van padie goed is.
Volgens de LVV-bewindsman is de concentratie van het inzaaien voorlopig gelegd op Nickerie. In een later stadium zullen Coronie en Saramacca aan de beurt komen indien de situatie dit vereist. Landen als China, Indonesië en India zijn de beste telers van rijst, vertelt de bewindsman. Het binnenhalen van specialisten uit deze landen betekent een enorme ontwikkeling voor de lokale rijstsector.
De provincie Hunan staat op de tweede plaats wanneer het gaat om de teelt van varkens. Ook zijn ze gespecialiseerd in de teelt van chili pepers. Daarnaast is de aquacultuur in de provincie prima te noemen. Naast de rijstteelt biedt de provincie tal van mogelijkheden waar Suriname voordelen uit zou kunnen halen. Zo ligt er al in het vooruitzicht om de aquacultuur in Suriname ter hand te nemen. Een bedrijf in Commewijne heeft al belangstelling hiervoor getoond, legt de LVV-minister uit. Middels de reis naar China onlangs is verder invulling gegeven aan het memorandum of understanding dat het afgelopen jaar tussen Suriname en China is getekend.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!