Padvinders helpen mee met monitoring legproces schildpad

De padvindersgroep Pater Antondonisie is al een paar jaren bezig met Stinasu om jongeren bewust te maken van de natuur van Suriname. De padvinderij heeft besloten om te beginnen met een nieuw op te richten afdeling, genaamd ‘The wild life scouts’. Ter intensivering van de samenwerking is de groep dit jaar gestart om met onder andere Natuurbeheer te kijken naar mogelijkheden om jongeren dichter bij de natuur te brengen. Ook de afdeling Educatie van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer is hierbij betrokken. Hiernaast is deze padvindersgroep ook  bezig met de WWF om te kijken naar mogelijkheden om jongeren bewust te maken van wat het natuur ons niet te bieden heeft.
De zeeschildpadden zijn thans een hot issue. Er is een project gestart met Natuurbeheer. Er zullen steeds groepen van zes padvinders met iemand van de monitoringsgroep van de zeeschildpadden bezig zijn op het strand van Matapica. Zij moeten helpen monitoren bij het verplaatsen van nesten, en het legproces waarnemen. Volgens Ashok Pherai komt het wel eens voor dat een schildpad dichtbij de branding  nest. De eieren kunnen weggespoeld worden. Daarom moeten de nesten verplaatst worden naar een hoger gelegen plek.
De aanzet wordt in het komend weekend gegeven. Hierna zal er elk weekend een groep afreizen naar Matapica. De padvinders waren gisteren samen met groepsleider Wilgo Coster aanwezig op de afdeling Educatie van Natuurbeheer voor een instructiebijeenkomst. De padvinders werden geïnstrueerd door Pherai, afdelingscoördinator  Educatie. Aan hen werd o.a. voorgehouden geen licht schijnende voorwerpen bij zich te hebben, wanneer zij op het strand zijn. Dus geen flashlight en ook geen camera. Dat kan het legproces verstoren. Ook moeten zij steeds buiten het gezichtsveld van de schildpad staan. Dit kan de schildpadden afschrikken, met het gevolg dat de eieren in zee worden gelegd.
Coster vindt dit een heel mooi initiatief omdat je jongeren op zo een leeftijd reeds  verantwoordelijkheid leert dragen en een stukje discipline bijbrengt.

error: Kopiëren mag niet!