Harry Kensmil was een topdeskundige in het ambtelijke

“Verschrikkelijk”,  klonk de eerste reactie van NPS-topper Adiel Kallan nadat hij geconfronteerd werd met het nieuws over het verscheiden van de bekende NPS’er Harry Kensmil. Hij overleed gisteren in het ‘s Lands Hospitaal. Kensmil heeft als kenner van het ambtelijke tijdens verschillende regeringen gediend. “Hij was een echte nationalist, een Surinamer in hart en nieren en hij leverde zijn bijdrage, ongeacht welke regering dan ook aan de macht was.” Kensmil heeft ook als minister gediend in het overgangskabinet van 1986-1987. Hij beheerde toen de portefeuille van Natuurlijke Hulpbronnen en Energie. “Hij kende het ambtelijke door en door en was een crack op dat gebied. Ook bij onderhandelingen werd zijn deskundigheid vaak ingeroepen. Hij heeft trainingen aan nieuwe ministers en parlementariërs verzorgd en hij heeft hen op die manier ingewijd in het ambtelijke”, zegt Kallan. Kensmil was ook adviseur van ex-vp Jules Ajodhia. Voor Kallan valt dit verlies moeilijk te verwerken. Hij heeft Kensmil in de groene partij van zeer nabij gekend. “We hadden heel goed contact met elkaar. Een grote ziel is heengegaan. We verliezen in hem een bijzondere Surinamer.”

error: Kopiëren mag niet!