Familie plaatst vraagtekens achter verdrinkingsdood Felter

De familie van Iwan Felter, die afgelopen woensdag is verdronken in een kanaal in Coronie, plaatst vraagtekens achter zijn overlijden. ‘Wij weten het allemaal. Hij wist niet te zwemmen en ging daarom ook nooit zwemmen’, vertelt Ronald Felter, een broer van de overleden Iwan Felter aan Dagblad Suriname. Zonder er doekjes om te winden, zegt hij dat hij de verklaringen van de overige drie personen, die op de bewuste dag samen met zijn broer waren gaan zwemmen, heel dubieus vindt. ‘Ook al had mijn broer een beetje gedronken, hij ging nooit in het water, hij bleef altijd aan de zijkant staan. Mijn broer was gewoon bang voor water, hij hield niet van water’, zegt hij.
Ronald Felter is niet in Coronie maar in Paramaribo woonachtig. Toen hij op de hoogte werd gebracht van het tragisch gebeurde, vertrok hij naar het district. Daar mocht hij vernemen dat zijn broer samen met een heer en twee dames op stap was. De dames wilden op een gegeven ogenblik zwemmen. Wat zich precies heeft afgespeeld in het kanaal is voor hem nog steeds een raadsel. Volgens een getuige uit het district is zijn broer zeker twee uren in het district gesignaleerd samen met een van de dames. Dat deze drie personen vrienden waren van zijn broer gelooft hij niet, gezien hun houding na het overlijden van zijn broer. De familie die nog steeds in het duister tast, zal deze kwestie grondig onderzoeken totdat de ware gebeurtenis boven water is gekomen.
Het bevreemdt Felter ook ten zeerste dat de drie personen zelf geen alarm hebben geslagen na de verdrinking. Een toevallige voorbijganger, die zag dat iets niet pluis was, nam contact op met de politie. ‘Er werd luid muziek afgedraaid alsof er niets aan de hand was.’ Felter heeft de drie personen ook onder vier ogen gesproken om achter de ware toedracht te komen. Maar na het aanhoren van de drie verklaringen, die totaal van elkaar verschillen, was het voor hem meer dan duidelijk dat zich iets moet hebben voltrokken op die bewuste dag, wat de drie angstvallig geheim proberen te houden. Zo beweerde een van de personen niet over een mobiele telefoon te beschikken, de andere zei dat die het nummer van de politie niet kende en de derde persoon beweerde dat die op Facebook bezig was en niet doorhad wat zich allemaal afspeelde in het kanaal. Deze verklaringen worden door Felter bestempeld als zeer dubieus en tegenstrijdig. ‘Het heel verhaal klopt van geen kanten. De mensen zeggen niet de waarheid.’
De houding van de twee dames na het overlijden van zijn broer doet hem de wenkbrauwen fronzen. ‘Die dames gedragen zich alsof er helemaal niets is gebeurd. Ze zeggen alleen dat ze onschuldig zijn.’ Terwijl de heer die ook tot de groep behoorde, er helemaal kapot van is. Hij is zodanig overstuur dat zijn ouders besloten hebben hem over te brengen naar Paramaribo.
Ronald Felter heeft sterk het vermoeden dat zijn broer in het water is getrokken of gestoten om te zwemmen. Kreten van hem dat hij niet weet te zwemmen, zijn overboord gegooid en beschouwd als een grapje om niet in het water te gaan. ‘Je weet hoe het toegaat, mensen die spelenderwijs in het water worden gegooid en meegetrokken.’ Felter heeft contact opgenomen met de politie om deze zaak verder te onderzoeken. De politie hield hem voor om bewijsmateriaal op tafel te leggen. Echter, in deze situatie is het onmogelijk om met bewijzen te komen. Obductie laten plegen op het lichaam, zou slechts aantonen dat er sprake is van een verdrinkingsdood.
Hij heeft zijn broer voor het laatst gesproken op dinsdag 22 mei. ‘Een dag voor hij van kant werd gemaakt’, benadrukt Felter. Hij kende zijn broer als een vrolijk mens. Een persoon die altijd in een goed humeur door het leven ging. ‘Maar Coronie is een klein district, vroeg of laat gaat iemand opstaan om de waarheid te spreken.’ Iwan Felter, die 42 jaar oud was, laat een zoon achter. Hij wordt vrijdag in het district ten grave gedragen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!