Straten in het centrum zijn het glimlachen niet waard

De straten van Paramaribo lopen vol met auto’s, die overal en nergens geparkeerd staan. Vele straten in ons centrum kennen geen voetpaden. Andere straten die wel van een wandelpad zijn voorzien, staan vol met auto’s, waartussen voetgangers noodgedwongen en met gevaar voor eigen leven zich een weg moeten banen of zelfs op het wegdek of op de rijbaan moeten lopen. Zo een verkeersonvriendelijke situatie tref je dagelijks aan in de Kleine Waterstraat. Auto’s staan zodanig geparkeerd dat de voetganger  geen andere mogelijkheid heeft dan zich op de rijbaan te begeven. Ook kinderen met hun ouders en de schoolgaande jeugd wordt geen andere keus gelaten. De automobilisten rijden af en toe boven de toegestane maximumsnelheid en ook dat levert vanzelfsprekend heel hachelijke taferelen op.
Ook zien we dat tijdens bouwactiviteiten vaak de veiligheidsnormen niet in acht worden genomen en de voetgangers worden meestal daar ook de dupe van. Afvalbakken en vuilcontainers staan meestal net op de verkeerde plaatsen, waardoor de voetgangers danig belet worden om zich veilig te kunnen verplaatsen. Zo kan een wandelroute in het centrum met een glimlach beginnen, welke binnen de kortste keren kan omslaan tot erge vormen van irritatie, en waarbij ongewild een trip naar de Spoedeisende Hulp noodzakelijk wordt. De overheid moet beleid op dit stuk gaan maken en het centrum omvormen tot een voetgangersvriendelijke plaats, waar het leuk vertoeven is en waar het glimlachen u niet wordt ontnomen.
Satis Baldewsingh

error: Kopiëren mag niet!