West-Suriname maakt zich op voor referendum

Apoera, Washabo en Section in West Suriname zullen via een referendum op 2 en 3 juni bepalen of ze  één kapitein voor alle drie dorpen willen óf dat ze drie leiders willen hebben. Het besluit om een referendum te houden, is genomen na bemiddeling van president Desi Bouterse in april.
De huidige kapitein, Jeffery Armaketo, en de oude kapiteins Carlo Lewis (Apoera), Ricardo Macintosh (Washabo) en Nado Aroepa (Section), hebben meegewerkt aan dit besluit. Op 16 juli vorig jaar is volgens de kapiteins en de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden In Suriname (Vids) Armaketo op onrechtmatige wijze gekozen.
Er is een verkiezingscommissie benoemd, onder leiding van districtscommissaris Roline Samsoedien. De voorbereidingen zijn afgerond en de kiezerslijsten zullen vanaf maandag ter inzage worden gelegd. De bewoners worden ook voorgelicht over het referendum. Er zal gesproken worden over de voor- en nadelen van de keuze voor één of drie kapiteins.
Naast de Arowakse stam wonen er ook ongeveer vijftig Trio’s in West-Suriname. Zij hebben zich ruim vijftien jaar geleden gevestigd. De verkiezingscommissie vindt dat zij ook hun stem mogen uitbrengen. Oud-kapitein Lewis zegt dat het eigenlijk gaat om het kiezen van de leiders van de Arowakken.  Hij merkt op dat eventuele bezwaren naar voren gebracht zullen worden op de voorlichtingsbijeenkomst. Tot nu toe is hij tevreden over de wijze waarop de voorbereidingen verlopen onder leiding van Samsoedien.

error: Kopiëren mag niet!