Rachied Doekhie: ‘Fort Zeelandia is mooie bloem die in modder is gevallen’

‘Fort Zeelandia is een mooie bloem die in modder is gevallen’, zegt het DNA-lid van de NDP, Rachied Doekhie. Voornemens van deze regering om het fort nieuw leven in te blazen door dit te annexeren met kantoorruimtes, vindt hij prima. ‘Het is een prachtige ontwikkeling. Dit noemt men ontwikkeling’, gaf hij onomwonden aan Dagblad Suriname te kennen. Hij fronst echter zijn wenkbrauwen wanneer hij de vele kritieken volgt. ‘Dus wanneer het aan de bakra’s en buitenlanders wordt gegeven om cantines en bordelen te openen, praat niemand erover. We gaan het fort vrijmaken van kakkerlakken, muizen en ratten. Precies zo had men ook zoveel commentaar over het Onafhankelijkheidsplein. Kijk hoe mooi het is geworden. Ik ken een ex-president die ook zo hoog van de daken schreeuwde, maar ik heb hem in de vroege ochtend samen met zijn echtgenote op het plein zien wandelen.’
Het fort zoals dat in zijn huidige staat verkeert, wordt door de politicus getypeerd als ‘rotzooi en een situatie waarbij bezoekers hun voertuigen links en rechts parkeren.’ Dat de kritieken vooral gestoeld zijn op de decembermoorden die in het fort hebben plaatsgevonden, vindt hij beslist niet terecht. ‘Wie zegt dat het in het fort is gebeurd. En als het gebeurd mocht zijn, rare ontwikkelingen moeten ook mooi herdacht worden.’ Hierbij verwijst Doekhie terug naar het Monument der Gevallenen in Commewijne en Paramaribo als blijk van de vele moorden die hebben plaatsgevonden. ‘Maar niemand praat hierover.’
Doekhie legt er de nadruk op dat niet uit het oog verloren moet worden dat het fort de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname toebehoort. ‘Het fort is niet van Bouterse of Doekhie, ondanks wat velen beweren. Het is van het land en van de staat.’ De ontwikkelingen rond het fort typeert hij als ‘het brengen van ordening. En wanneer je een lekkere omelet wilt eten, moet je het ei eerst breken.’ Doekhie doet een terugblik in het verleden en vertelt dat tal van mensen scherpe kritiek hadden rond de bouw van de brug over de Coppenamerivier en de Surinamerivier. ‘Deze zelfde mensen maken nu elk uur van de dag gebruik van de brug. Wanneer je ontwikkeling wilt brengen, is er altijd zoveel commentaar.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!