Niet EU maar Nederland was obstakel voor november EU-ACP-meeting

Het is niet de EU, maar Nederland die veel poeha gemaakt heeft en de grootste obstakel legde voor het houden  van de haljaarlijkse general parliament assembly (gpa) in Suriname. De overige EU-lidlanden zouden geen moeite hebben met Suriname, zegt parlementariër Oesman Wangsabesari van de KTPI Nieuwe Stijl. Bovendien zijn er nog steeds geen formele diplomatieke nota’s richting Suriname over de afwijzing van de EU. Het standpunt van de ACP om Suriname te ondersteunen, noemt hij een rationeel besluit van dit forum.Wangsabesari bevestigt dat goed lobbywerk daaraan vooraf is gegaan. Het parlement heeft sinds het aantreden van deze regering zich steeds sterk geprofileerd op de verschillende EU-ACP-meetings. Het is met name de inzet en de trekkersrol in de bananenissue die Suriname in de afgelopen twee jaar credits heeft opgeleverd in de EU-ACP gpa’s. De parlementariër zegt dat ook de wijze waarop president Desi Bouterse zich als Caricom chairman profileert, heeft meegeholpen  die steun van de ACP te krijgen.  Het besluit om de gpa van november hier te lande te organiseren, was genomen in de november gpa van 2011 in Togo. Vanaf toen werd er gericht lobbywerk gedaan. Als de november 2012 gpa wordt afgeblazen, zal die van 2013 naar alle waarschijnlijkheid worden georganiseerd in een Afrikaans lidland.

error: Kopiëren mag niet!