Harrypersad Boodhitewarie: ‘De president droomt van een voedselschuur’

‘De president droomt van een voedselschuur. En dat deze voedselschuur in Suriname is en het geheel Caraibisch gebied van voedsel voorziet. Dat is goed, als mens mag hij dromen, ik droom ook,’ zegt de voorzitter van de organisatie ter ondersteuning van de agrarische sector in Suriname, Agras, Harrypersad Boodhitewarie aan Dagblad Suriname. Aan het begin van zijn aantreden was door het staatshoofd aangekondigd dat Suriname de voedselschuur moet worden van het Caraibisch gebied. Maar vanaf zijn aantreden is er concreet totaal niets gedaan voor de groentesector. ‘We weten dat de voedselschuur niet te realiseren is wanneer je niets doet voor de groentesector. Juist is de sector nu bezig verder naar beneden af te glijden.’
De Agras-voorzitter heeft helemaal geen goed woord over voor de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij. ‘We hebben een heel zwakke minister daar zitten.’ Boodhitewarie zegt dat de Agras de minister tot twee maal toe heeft aangeschreven om ontvangen te worden voor een gesprek. Deze beide pogingen zijn onbeantwoord gebleven. ‘Wat denk je dat er gaat gebeuren wanneer de minister zich zo opstelt?’ Bij de vorige LVV-ministers konden we altijd binnen stappen wanneer we een probleem hadden.’ De beleidsadviseur van de LVV-minister, een bekende politicus die ook voorzitter is van een politieke partij, dit wordt door hem betiteld als een lachertje. ‘Wanneer je die man op een post hebt, weet je al bij voorbaat wat er gaat volgen. We weten allemaal wat er daar speelt. Er wordt alleen gedacht aan het verdienen van geld.’ Boodhitewarie beweert dat er werken gegund zijn vanuit het ministerie zonder een inschrijving.
Thans speelt zich een wild-west situatie af binnen de groentesector, zegt hij. De landbouwers worden niet meer ingelicht over het gebruik van bestrijdingsmiddelen met alle nare gevolgen van dien. ‘Vroeger hadden we nog mensen van LVV die trainingen verzorgden en op het veld kwamen om voorlichting te geven aan de landbouwers.’ Boodhitewarie onderkent dat de groentesector al rommelig was. Zo vindt er nooit onderzoek plaats naar de teelt van een bepaalde soort groente; men weet niet hoe groot het aanbod is. Dit heeft tot gevolg dat op vrij regelmatige basis overschotten van bepaalde groentesoorten ontstaan met vooral negatieve consequenties voor de landbouwers. Ook is het zo dat er ongecontroleerd bestrijdingsmiddelen worden gebruikt zonder rekening te houden met de negatieve gevolgen die deze kunnen hebben voor de gezondheid van burgers. ‘De groentesector momenteel is echt iets van je plant een soort gewas, je teelt het op je eigen manier ook al gebruik je te veel pesticide, niemand controleert dit. Verder moet je maar zelf bekijken hoe je het product verkoopt en tegen welke prijs.’ Het baart Boodhitewarie ook ernstige zorgen dat er geen controle wordt gedaan naar de geteelde groenten;  hoe hoog het gehalte is aan bestrijdingsmiddelen die gebruikt zijn. ‘Zo zie je maar hoe serieus men het meent met de landbouwers en de gezondheid van burgers in het land.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!