August Boldewijn: ‘NDP-heren maken Suriname belachelijk’

Bestuurskundige August Boldewijn ergert zich mateloos eraan dat door een NDP-afdeling een brief zou zijn gericht naar de paus van het Vaticaan. ‘Suriname wordt op deze manier international te kijk gezet. Het is een zeer ondiplomatieke daad geweest. Deze NDP-afdeling maakt het alleen maar moeilijker en gecompliceerder voor Suriname’, zegt Boldewijn. Wat voor consequenties dit uiteindelijk voor het land zal hebben, hier durft Boldewijn niet aan te denken. Hij neemt ook in ogenschouw de kwestie van de Europese Unie waar Suriname een voorproefje is gegeven van isolement. ‘De EU heeft ons al een signaal van diplomatieke belediging en isolatie gegeven. Het moet niet uit het oog verloren worden dat het Vaticaan ook deel uitmaakt van de EU’, zegt Boldewijn met klem. ‘Wat denk je dat gaat gebeuren? De paus gaat ons gewoon uitlachen. Hij doet geen zaken met kleine jongens. De brief van hun zal onbeantwoord blijven.’
Boldewijn benadrukt dat niet vergeten moet worden dat de paus het staatshoofd is van het Heilige Vaticaan. ‘Dat een afdeling van een partij het waagt om een brief naar hem te sturen, is een zeer ondiplomatieke daad. Door onkunde en onverschilligheid wordt Suriname international verder kapotgemaakt. In een dergelijk geval moet het staatshoofd van Suriname, president Desi Bouterse , de paus aanschrijven.’ Boldewijn weet bij voorbaat dat indien dit zou gebeuren, de paus hem beleefd zou vragen om eigen zaken zelf in orde te maken. ‘Om de hartelijke en vriendschappelijke betrekkingen tussen het Vaticaan en Suriname te behouden.’
Volgens de bestuurskundige hebben de NDP-heren er niet bij stil gestaan dat het Vaticaan samenwerkingsverbanden aangaat met grote multinationals. De Shell, thans de SOL, is daar één van. Gelet hierop wordt het, vooral op het gebied van investeringen, extra moeilijk gemaakt voor Suriname. Verder vraagt Boldewijn zich af waarom er geen schrijven is gericht naar pater Choennie en monseigneur Wilhelmus de Bekker, waarin aangegeven wordt dat zij zich beledigd voelen en graag excuses aangeboden willen hebben. ‘Zo gemakkelijk, ze konden gewoon een brief naar hen richten en aangeven van ‘meneer wij voelen ons beledigd’.’ Woorden als ‘de domme massa’ waar personen zich behoorlijk op hun tenen getrapt voelen, gaan zijn verstand wel te boven, zegt Boldewijn.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!