Roliene Samsoedien: ‘De huidige dc moet een ontwikkelingswerker zijn’

‘De huidige dc moet een ontwikkelingswerker zijn’, zegt de deken van de districtscommissarissen in Suriname, Roliene Samsoedien. ‘De huidige dc is niet iemand die alleen vergunningen tekent.’ Over de geheel plotselinge vervanging van de dc van Coronie, Harriette Ramdien, geeft Samsoedien geen commentaar. ‘Het is de leiding die dat heeft bepaald. Ik weet niet wat goed is gegaan en wat niet goed was.’ Samsoedien stelt wel dat een dc projecten moet uitwerken samen met de bevolking. Het is een vereiste dat de bevolking achter de dc staat. ‘Je moet op één lijn staan met de bevolking. Je moet de bevolking achter je hebben. Als je dat niet hebt, mag je inpakken.’
De vervanging van Ramdien, bijkans een week geleden, kwam als een verrassing bij Samsoedien. Per brief werd Ramdien medegedeeld plaats te maken. De werkelijke toedracht hierachter is nog steeds onduidelijk. Haar post wordt waargenomen door de dc van Nickerie, Wedperkash Joeloemsing. Zeer waarschijnlijk wordt Harold Sijlbing van de Palu de nieuwe dc van Coronie. Hij zou namelijk al stage lopen in Paramaribo. De DNA-leden Remi Tarnadi van de NDP en Anton Paal van de Palu hebben in het verleden niet ervoor geschroomd om aan te geven dat Ramdien het veld moest ruimen. Als reden werd aangegeven dat de dc niet met hen communiceerde. Ramdien heeft bijkans een jaar aangezeten als dc.
De dc’s worden gedurende hun stageperiode op het hart gedrukt een goede verstandhouding te hebben met de bevolking van het district, benadrukt Samsoedien. ‘Je approach moet heel goed zijn. Je moet oor hebben voor de problemen van de mensen.’ Zij zegt ook dat een dc 1 maal 24 uur een burgermoeder of burgervader is. ‘Je bent een publieke figuur. Het volk houdt jouw in de gaten. Je kan zeggen als dc dat het jouw privé leven is, maar je moet niet vergeten dat je fysieke verschijning van groot belang is.’
Samsoedien fungeert al 25 jaar in de bestuursdienst. In 1988 trad zij in dienst als adjunct-secretaris. In 1993 werd zij bevorderd tot districtssecretaris, waarna haar benoeming tot dc in 1996 volgde. Samsoedien heeft als burgermoeder gediend in de districten Para, tweemaal in Nickerie en Coronie en verder in Saramacca. Zij heeft waargenomen voor Brokopondo en Wanica. Over haar ervaringen als dc zegt ze: ‘Je gaat nooit iedereen tevreden kunnen stellen’. Aan de dc’s geeft Samsoedien het volgende mee: ‘Probeer zo eerlijk en oprecht mogelijk te zijn’. Mensen op de lange baan houden, een tactiek waar ze een hekel aan heeft, heeft ze nooit toegepast. ‘Wanneer je mensen niet kan helpen, zeg het meteen. En wanneer je het wel kan doen, moet je je voor de volle honderd procent inzetten.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!