Mogelijk kinderarbeid op rijstveld Nickerie

Mogelijk is er sprake van kinderarbeid in de Europolder in Nickerie, geeft een bron prijs aan Dagblad Suriname. ‘Het gaat om twee jongens in de geschatte leeftijd van 9 en 10 jaar oud. In de avond moeten zij de wacht houden over de combines en tractoren en overdag maken zij de trenzen in de rijstvelden schoon’, beweert de bron. ‘Die kinderen waren heel schuw, ze wilden niet eens tot mij praten. Ook hun naam hebben ze niet prijsgegeven.’ Volgens de bron is er sprake van misbruik van de twee kinderen. De wijze waarop ze leven, wordt door hem betiteld als ‘heel barbaars’. ‘Ze werken niet als arbeiders, maar als slaven.’ Het betreft jongens van wie de vader reeds overleden is. De moeder is wel in leven. Ze bezoeken de school reeds geruime tijd niet meer. ‘Het is erg om te zien. Mensen weten wel hiervan, maar zijn bang om te praten. Ze zijn bang voor de rijstboer voor wie de jongens moeten werken.’
Dagblad Suriname nam contact op met de gewestelijke politiecommandant van Nickerie, Stanley Benschop. Die stuurde meteen zijn manschappen erop uit om de zaak te onderzoeken. Hij stelt dat de rijstvelden in de Europolder enorm uitgestrekt zijn. ‘We gaan de zaak heel serieus aanpakken.’ In zaken waar sprake is van kinderarbeid en de kinderen het recht is ontnomen om educatie te genieten, wordt de zaak overgedragen aan de Jeugdpolitie en de Kinderpolitie. Die ontfermen zich verder over de kinderen. In de meeste gevallen worden de kinderen in een kindertehuis ondergebracht. Het district telt 3 kindertehuizen.
Dagblad Suriname sprak ook met districtscommissaris Wedperkash Joeloemsing. De klacht dat twee kinderen van 9 en 10 jaar oud werkzaam zijn in een rijstveld te Europolder, is eergisteren gedeponeerd bij de Arbeidsinspectie Nickerie. De manschappen zijn met een geheel team erop afgegaan, maar ze hebben geen kinderen van 9 en 10 jaar aangetroffen. Er zijn wel werkende jongens aangetroffen, maar ze zijn 14 jaar en ouder. Optreden van Arbeidsinspectie tegen de rijstboer was niet nodig  gelet op de leeftijd van 14 jaar en ouder. De districtscommissaris zegt deze kwestie nauwlettend te volgen. Op burgers doet hij een beroep dat indien ze minderjarige kinderen signaleren waar er sprake zou kunnen zijn van kinderarbeid, niet te aarzelen maar meteen melding hiervan te maken bij de betreffende instanties waaronder ook de politie, het commissariaat en de Arbeidsinspectie.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!