Wim Udenhout: ‘Suriname heeft een geloofwaardigheidstekort’

‘Wij hebben het imago dat Suriname heeft gehad en waarop wij onze economie duurzaam hadden kunnen bouwen, geschaad.  Het prachtige groene land, dat een van de trekkers kon zijn voor ecotoerisme op dit halfrond, wordt vernietigd. Suriname heeft een geloofwaardigheidstekort.’ Dit zei Wim Udenhout, voorzitter van het Suriname Conservation Foundation-bestuur, gisteren in Torarica.
Udenhout zei dat ‘dit prachtig land met veel groen’ de naam zou moeten hebben dat het zijn voedsel gezond produceert. Dat gebeurt niet. ‘Belangrijke delen van de wereld fronzen hun wenkbrauwen tegen groente en andere tuinbouwproducten uit Suriname. Weer een enorme deuk voor ons imago. Het toerisme is hierdoor ook aangetast.’ De SCF-topman vraagt zich af welke reden een toerist nog zou hebben om Surinaams voedsel te nuttigen.
Sigmund Proeve zei dat de woorden van Udenhout hem aan het denken hebben gezet. Volgens hem is er meestal op een andere plek een overschot als er ergens een tekort is. Volgens de SCF- vertegenwoordigers heeft de Surinaamse overheid in het buitenland vaak lippendienst bewezen, maar de daden lopen achter. ‘Die gap herkennen we.’ Hij noemde het interesseren van Surinaamse bedrijven om groen te gaan produceren een eenvoudige stap om de kloof te verkleinen.
Proeve zei dat het hem heel erg trof toen hij de schade in het Brownsberg Natuurreservaat zag. ‘Ik denk dat dit een schande is. Ook al wil je goud winnen, er zijn genoeg andere plekken. Er moet strafrechtelijk duidelijk een daad gesteld worden.’
Intussen is bekend dat Frans Kasantaroeno, de persoon die verdacht werd van het vernietigen van het Brownsberg Natuurreservaat, in het rvc-bestuur van Staatsolie zit. Staatsolie heeft een samenwerkingsovereenkomst met SCF om groen te produceren. Op de vraag van Dagblad Suriname aan Udenhout of dit gegeven ook onder het ‘geloofwaardigheidstekort’ valt, antwoordt hij bevestigend.
Gregory Rijssen

error: Kopiëren mag niet!