Bond Antino Minerals: “Slavenarbeid bij Antino Minerals”

Arbeiders werkzaam bij Antino Minerals, een van de bedrijven van MNO Vervat,  worden zwaar geschoffeerd en geïntimideerd door de directie van het bedrijf. Dit maakte de bond bij Antino Minerals bij monde van Freddy Brug en Mikel Sallons gisteren duidelijk tijdens een persconferentie. De samenleving moet geïnformeerd worden en weten wat zich daar afspeelt. Wat daar gebeurt, is te vergelijken met toestanden uit de slavernij. “Blijf met je zwarte poten af van de spullen”, is één van de niet geciviliseerde opmerkingen die geslingerd worden naar het hoofd van de medewerkers. Brug stelt verder dat de medewerkers onder zeer  hoge druk werken. Het bondsbestuur constateerde na oriëntatie op de werkplek dat de directie het veiligheidsaspect aan haar laars lapt. “We hebben gezien hoe arbeiders in de mijnen grote rotsblokken moeten verplaatsen zonder een safety-helm op het hoofd. Bij navraag zou de directie het bondsbestuur hebben meegedeeld dat het garanderen van de veiligheid niet hun verantwoordelijkheid is, maar die van de werknemer.”
De tragische dood van een arbeider, was voor de bond de druppel die de emmer deed overlopen, waarna hij besloot de toestanden wereldkundig te maken. “De inmiddels overleden arbeider kreeg de opdracht een collega op te halen uit Carolina. De  werknemer wees de directie op het zware onweer op dat moment en vroeg respijt. Hem werd gezegd dat hij bij weigering ontslagen zou worden. De angstige arbeider stak de Surinamerivier over richting Carolina in het onweer en verdronk om tot nog toe onbekende redenen.” Het bondsbestuur deelde mee dat er een gesprek is aangevraagd met de minister van Arbeid om hem in te lichten over deze wantoestanden. Dit onderhoud vindt maandag aanstaande plaats.

error: Kopiëren mag niet!