Onduidelijkheid over schadevergoeding bij vertragingen

Het Europese Hof heeft zijn eigen uitspraak uit 2009 herhaald dat luchtvaartmaatschappijen aan passagiers een schadevergoeding moeten betalen wanneer vluchten meer dan drie uur vertraging hebben. Het betekent concreet dat passagiers die een vlucht hebben geboekt en die meer dan drie uur vertraging hebben, recht hebben op compensatie. Die kan variëren van 250 tot 600 euro. Vooralsnog is dit een advies.
Volgens Harold Ramdhani van Ram’s Tours is het een grote vraag of de uitspraak van het Europese Hof ook van toepassing is in Suriname. Daarover is er vrij veel verschil van mening. De passagiers met de Nederlandse nationaliteit hebben als standpunt dat zij vallen onder de Europese regels en dat zij aanspraak maken op een vergoeding. “De hamvraag hier is waar het vliegtuig waarmee zij hun reis hebben gemaakt of zullen maken, staat geregistreerd. De registratie geeft de nationaliteit van het vliegtuig weer. De SLM heeft twee kisten die de Nederlandse, dus de Europese, route onderhouden. De vraag rijst hierbij waar deze vliegtuigen staan geregistreerd. Indien dat duidelijk is, dan kan ook nagegaan worden of ook passagiers die naar Suriname afreizen en visa versa in aanmerking kunnen komen voor de schadevergoeding bij een vertraging.”
“Een andere vraag is waar de vertraging heeft plaatsgevonden. Is dat binnen de Europese Unie of daarbuiten geweest?” Volgens Ramdhani zijn het zaken waar er enorm veel rekening mee gehouden dient te worden. “Het is onduidelijk of dit advies ook voor Surinaamse reizigers kan gelden.”

error: Kopiëren mag niet!