Maximumsnelheid overschrijden met meer dan 50km/u is misdrijf

Wat velen niet wisten: indien men met meer dan 50km/ per uur de maximale toegestane snelheid op de weg overschrijdt, heeft men een misdrijf begaan. Een ieder dacht dat het overschrijden van de maximumsnelheid een overtreding is, waarvoor men een boete betaalt. Maar bij een misdrijf betaalt men een boete en wordt het rijbewijs voor tenminste een week ingevorderd. Verder moet men zich aanmelden bij het parket voor verdere afhandeling. Daar vele weggebruikers deze regel niet kennen, was het afgelopen zaterdag een grote verrassing voor automobilisten te Calcutta in het district Saramacca.
Leden van de Motor Surveillancedienst (MSD) en de Verkeershandhavingsdienst (VHD) hielden zaterdag een snelheidscontrole te Calcutta ter hoogte van kilometer 60. Hier is de maximale toegestane snelheid 40km/u, daar het om een bebouwde kom gaat. Maar wie rijdt nou op een supergladde weg richting Nickerie nou met een snelheid van 40km/u? In een busje flitsten agenten in het geheim de wagens. Vrijwel een ieder werd op de bon geslingerd. Slechts enkelen die op tijd geattendeerd waren dat er een snelheidscontrole werd gehouden, konden ontsnappen.
Resultaat van deze actie was dat 54 rijbewijzen ingevorderd werden, daar rijders een misdrijf hadden begaan door met meer dan 90km/u te rijden, waar slechts 40km/u was toegestaan. Reed je tot 89km/u, dan kreeg men een fikse boete. Van deze bestuurders is SRD 2.600 binnengehaald voor de staatskas. Personen die nog net geen 60km/u reden, werden in de meeste gevallen doorgelaten. De politieagenten die belast waren met deze controles, waren heel strak en konden niet omgepraat worden. Opmerkingen als ‘hoe ga ik werken als ik geen rijbewijs hebt’ of ‘ik heb maar 2km/u extra overschreden’, brachten deze agenten niet op een ander spoor.

error: Kopiëren mag niet!