Henk Ramnandanlal: ‘Suriname kan verder zonder donorfinanciering’

‘Suriname kan het zonder donorhulp bolwerken. We zijn in staat het zonder die hulp te doen’, zegt Palu-assembleelid Henk Ramnandanlal. De EU heeft gisteren in Brussel vergaderd over de mogelijke afbouw van donorhulp aan landen die in staat zijn hun eigen ontwikkeling te financieren. Suriname wordt volgens de Doing Business-lijst van de Wereldbank gerekend tot een ‘upper middle income’-land met een per capita inkomen van US$ 6. 575. Ons land werd onlangs nog op wereldforum gecomplimenteerd voor zijn economische groei.  EU-lidland Nederland vindt het goed dat de hulp wordt aangepast en gericht wordt op landen waar de EU echt een verschil kan uitmaken. De Nederlandse staatssecretaris Ben Knapen verwelkomde het voornemen van de Europese Commissie om hulp meer in te zetten om privaat kapitaal aan te trekken.
Ramnandanlal zegt dat Suriname  er niet onderuit komt zijn ontwikkeling zelf te financieren. ‘De uitdaging kunnen we aan. Dat is bewezen in 2010 toen de Nederlandse ontwikkelingshulp stopte. Dertig jaar terug zouden wij dat nooit gedacht hebben’, zegt de parlementariër. ‘We moeten ons erop voorbreiden dat wij het zelf moeten gaan doen.’ Ramnandanlal zegt dat Suriname niet perse de gang naar de internationale kapitaalmarkt hoeft te maken en zich te verbinden aan de keiharde voorwaarden van deze leningen.  ‘Door economische groei kan je als land meer gaan verdienen en deze meerverdiensten investeren in je nationale ontwikkeling.’ ‘Echter’, zo stelt Ramnandanlal, ‘zal een positieve rating Suriname in staat  stellen leningen te krijgen tegen minder strenge voorwaarden.’ Hij gelooft niet dat Suriname zonder hulp zal verzuipen.

error: Kopiëren mag niet!