Minister Lackin: “Suriname op 1 juni Acto-voorzitter”

Aan Suriname is formeel het voorzitterschap van de Acto (Amazone Cooperation Treaty Organization) toegewezen. Vanaf 1 juni aanstaande zwaait ons land de scepter in dit groot regionaal orgaan. Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken (Buza) desgevraagd aan Dagblad Suriname. “We zijn nog in de finale van  de selectie van kandidaten voor deze functie”, zegt de bewindsman. De krant verneemt uit betrouwbare bron dat  ambassadeur Robby Ramlakhan namens Suriname deze post zal gaan invullen. Lackin bevestigt dat Ramlakhan inderdaad een heel potentiële kandidaat is en de kwalificaties heeft voor deze job. Suriname krijgt het voorzitterschap, maar de invulling van die positie is gebonden aan voorwaarden. Zo wordt door het forum van de acht Amazonelanden vereist dat de secretaris-generaal tien jaar in diplomatieke dienst moet zijn, verschillende talen spreekt, kennis heeft van de regio en organisatorische vaardigheden bezit.
Ramlakhan die al langer dan tien jaar in de diplomatieke dienst is, heeft onder andere gediend op de ambassades te Brazilië en China. Ook is hij de Acto focal point op Buza en heeft kennis van de regio op zak. De Acto heeft haar hoofdkwartier in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Het is de bedoeling dat de kandidaat die van Surinaamse zijde wordt aangewezen als secretaris-generaal, verhuist naar Brazilië om invulling te geven aan deze taak. De secretaris-generaal blijft voor drie jaar op deze post, omdat deze functie voor een dienovereenkomstige periode wordt ingevuld. Deze diplomaat heeft in  Brasilia een staf ter beschikking, maar krijgt ook de gelegenheid Surinaamse deskundigen mee te nemen ter ondersteuning.  Van de secretaris-generaal wordt volgen Lackin verwacht dat hij alle activiteiten voortvloeiend uit het Acto-verdrag van de landen van het Amazonebekken coördineert. Hij geeft voorts richting aan de taken van de verschillende Acto-secties van onderwijs, inheemse aangelegenheden, milieu en infrastructuur.  Op 1 juni vindt de formele overdracht van het voorzitterschap plaats.

error: Kopiëren mag niet!