Nankoesing: “Oliveira spreekt niet de waarheid”

De fungerend directeur van de Stichting Toezicht Keuringen Motorrijtuigen (STKM), Oliveira, vertelt volgens Anil Nankoesing van keuringsstation AA Autoservice niet de waarheid. In een eerder verschenen artikel van Dagblad Suriname stelde Oliveira dat de ondernemer van AA Autoservice niet de basiskennis heeft om de categorie 4 training te volgen. Nankoesing spreekt dit tegen. Hij zegt dat de STKM al 2 jaren lang geen categorie 2 cursus heeft verzorgd. Deze training is nodig om te voldoen aan de eis om de categorie 4 lessen te volgen. Verder zegt Nankoesing dat de keurmeester die bij hem in dienst is, niet is ‘gejat’ van een ander bedrijf, maar een nieuwe kracht was die na het behalen van zijn ‘certificaat categorie 2’ bij hem in dienst trad.
‘De zogenaamde toets waarover de fungerend directeur Oliveira het heeft, was een gesprek, waarbij tussendoor een vraag werd gesteld. Hij vroeg me hoe  een ABS-remsysteem werkt. Mijn antwoord was dat het een elektronische regeling is, waarbij het hydraulisch remsysteem wordt aangestuurd, hetgeen voorkomt dat de wielen blokkeren. Dat was volgens hem niet technisch genoeg omschreven. Naderhand hoorde ik dat deze ene vraag een toets voorstelde, welke als reden gebruikt wordt om de onjuiste handelingen van de heer Oliveira te verhullen.’ Nankoesing zegt dat hij bij de vorige directeur al een mondelinge toets had afgelegd en daardoor toestemming kreeg om een keuringsstation op te zetten. ‘Verder ben ik niet gek om duizenden SRD te betalen om een cursus te volgen, als ik denk dat ik het niet zou halen.’
Nankoesing slaat terug. Hij zegt dat Oliveira niet het juiste niveau heeft om de STKM te leiden. ‘Hij moet een hbo- of masters-niveau hebben. Zelf het niveau niet hebben en anderen hun niveau bekritiseren. Mijn  kennisniveau is verkeerd ingeschat. Ik ben al meer dan 20 jaar monteur, bezit zware voertuigen en weet er wel wat van.’
De ondernemer is nu met een advocaat bezig. ‘De docenten bezitten certificaten die niet rechtsgeldig zijn volgens de statuten van de STKM. Ook is er een opleidingsboek dat niet correspondeert met ons Rijbesluit van 1971, noch met het Staatsbesluit  no 17. Mijn advocaat is bezig dit verder uit te werken, om een kort geding aan te spannen.’

error: Kopiëren mag niet!