With: “Vrouwen laf tegen heren politici”

Vrouwen worden in de Surinaamse politiek gediscrimineerd. Wanneer het gaat om de benoeming op belangrijke posten, worden zij gepasseerd. Maar vrouwen hebben dit aan zichzelf te danken. Ze zijn volgens Julian With te laf om tegen mannelijke politici op te staan. ‘Ze komen niet in verzet.’ De criticus zegt dat hun positie de komende eeuwen hetzelfde zal blijven als zij zich niet optrekken. ‘Mannen zullen nooit tot het inzicht komen dat ze het land tekort doen door een significant percentage van zijn potentieel onbenut te laten.’
Vrouwen moeten volgens With hun getalsmatige omvang als pressiemiddel gebruiken door te dreigen niet naar de stembus te gaan. Suriname zou volgens de criticus binnen vijf jaar een paradijs worden voor vrouwen. ‘Dus ik zou zeggen, vrouwen: klaag niet langer, maar doe wat je hoort te doen om je eigen mogelijkheden in dit land te verruimen.’
Analyse redactie
Dagblad Suriname pakte na deze uitspraak de laatste kandidatenlijst en telde het aantal vrouwen dat op de lijst was geplaatst. We hebben NU, PVRS en DUS uit deze telling gelaten en hebben alleen de partijen en combinaties die in De Nationale Assemblee vertegenwoordigers hebben, meegenomen. Uit die telling blijkt dat AC de meest vrouwonvriendelijke partij was. Zij kandideerde slechts 13% vrouwen. DOE had het hoogste aantal van 38%.  De MC en VA hadden beide ruimte om voor vrouwen 25% van de plekken in te vullen, terwijl het NF 29% van de 51 plekken aan vrouwen afstond. Uiteindelijk telde DNA slechts 5 vrouwen. Dat is goed voor 10%.

error: Kopiëren mag niet!