“Marronleiders doen niets voor hun achterban”

Vooral Ronnie Brunswijk. Hij heeft volgens Julian With ‘niets, niets en nogmaals niets’ voor zijn achterban en district gedaan. Het enige dat de man interesseerde was om zijn familie en vrienden te regelen. Dit en nog meer zei With tijdens zijn lezing ‘Het einde van de Marronpolitiek is in zicht: goddank!’ dinsdagavond in het SPA- gebouw.
De tekenen van ‘dom leiderschap’ waren volgens With al in 2005 zichtbaar toen Brunswijk namens de AC twee Hindostanen wilde voordragen om minister namens AC te worden. ‘Dankzij de felle protesten van de achterban kon die dwaling tijdig worden afgewend. Ik spreek van een dwaling, omdat wij in de politieke geschiedenis van Suriname nooit hebben meegemaakt dat de VHP een Marron heeft voorgedragen om namens die partij minister te worden en in de toekomst zal dat ook niet gebeuren.’
Brunswijk presteerde het later om, na het aftreden van Alice Amafo, zijn vrouw voor te dragen om minister te worden van TCT.  Maar het lukte hem daarna wel om zijn broer tot directeur van de SLM te laten benoemen. ‘Ik kan geen enkele daad van hem noemen in de Surinaamse politiek waarvan zijn achterban geprofiteerd heeft. We kunnen samenvattend stellen dat de A-Combinatie tijdens de Frontregering niets gedaan heeft om de noden van de mensen in het binnenland te lenigen.’
Na de verkiezingen van 2010 ging het direct bergafwaarts met de AC. Abop wilde wel met MC een regering vormen, maar de BEP niet. Een onvermijdelijke spanning was het resultaat.  ‘Aan die situatie is tot heden geen einde gekomen, omdat de leiders van Abop en BEP niet snappen dat buiten het combinatieverband hun machtspositie ernstig zou worden aangetast. Zelfs toen ze in combinatieverband optraden, maakten ze de domme fout door slechts personen van Aucaanse afkomst te bevoorrechten wanneer het ging om benoemingen op hoge posten en het aanwijzen van personen in diverse Raden van Commissarissen.’
De blunders bleven zich volgens With opstapelen. De AC putte niet uit het reservoir van Marrondeskundigen uit het buitenland. Het gevolg was dat de AC genoodzaakt was uit een kleiner aanbod ministers voor te dragen, met de kans dat er oncapabele mensen hoge posten bekleedden. Een grove fout, volgens With. De Marrons vormen een minderheid in de samenleving waardoor er extra goed op ze wordt gelet. ‘Want elke fout die deze mensen zouden maken,  zou door iedereen flink worden opgeblazen. Zo gaat het nu eenmaal in alle maatschappijen waarin personen uit minderheidsgroepen in het machtscentrum terecht zijn gekomen. De leiders van de A-Combinatie hebben zich niets aangetrokken van deze sociaal psychologische wet. Het resultaat is dat de gemiddelde prestatiescore van hun ministers zeer laag is.’
Linus Diko en Martin Misiedjan hebben niets van betekenis gedaan voor Marrons. Paul Abena wilde zelfs Nickerie maken tot een sportparadijs. Maar heeft zich nooit bekommerd om sportfaciliteiten in Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini.
De Marron-parlementariërs oefenen volgens With niet voldoende pressie uit om problemen die hun soortgenoten hebben, uit de wereld te helpen. Andre Misiekaba houdt zich met politieke issues bezig die niets met de Marrons te maken hebben. Hij heeft de Amnestiewet verdedigd alsof zijn leven ervan afhing. Ronny Asabina sprak over homo’s, verfraaiing van het plein en het haar van zwarte vrouwen, zaken waaraan de Marrons niets hebben. ‘Het bestuur van de BEP heeft zich nooit publiekelijk gedistantieerd van deze fascistische aanval van Asabina op de homo’s in Suriname, waarmee het aangetoond heeft uit een groepje incompetentelingen te bestaan. Die Ronny Asabina moet een training krijgen in hoe te zwijgen als je niets te zeggen hebt.’ De enige Marron-parlementariër die kritiek leverde op de regering was Hugo Jabini. Maar zijn kritiek heeft waarschijnlijk niet die kracht om de regering wakker te schudden.
Deze zaken zijn duidelijke signalen dat de Marronpolitiek ten einde is. With raadt de Marrons aan om de komende verkiezing massaal thuis te blijven. Het heeft toch geen zin. De Marronpolitici zijn incompetent, zijn alleen met zichzelf en familieleden bezig en komen niet op voor de Marrons. De politiek is volgens With niet het juiste antwoord geweest op de problemen van de Marron.
 

error: Kopiëren mag niet!