Vp Ameerali ontkent sancties vanuit EU

Vicepresident Robert Ameerali ontkent in een audio-boodschap dat er sancties getroffen zullen worden tegen Suriname vanuit de Europese Unie (EU). Gisteren werd uit de Nederlandse media vernomen dat zulks wel het geval was en dat binnenkort de EU een gesprek hieromtrent zal hebben met Suriname. Vp Ameerali geeft aan dat het gesprek tussen Suriname en EU een reguliere diplomatieke meeting is, welke voor de tweede week van mei gepland stond. De agenda van de meeting tussen EU en Suriname was reeds geformuleerd.
Naast de audio-boodschap is er ook een persbericht afkomstig van het kabinet van de president, waarbij eventuele sancties worden ontkend. “Op vrijdag 4 mei heeft een beleefdheidsbezoek van de vertegenwoordigende ambassadeur van de EU residerende in Guyana, Robert Koecky, aan vicepresident Robert Ameerali plaatsgevonden. Tevens werd er een beleefdheidsbezoek aan minister van Financiën, Adelien Wijnerman, afgelegd in het kader van de voortgang van samenwerkingsprojecten die Suriname met de EU uitvoert. Beide bezoeken zijn voorafgaand aan de reguliere diplomatieke meeting tussen EU en Suriname die voor de tweede week van mei gepland staan. Deze diplomatieke meeting is vanmiddag op verzoek van de EU vertegenwoordiger tentatief gepland op 17 of 18 mei a.s. De agenda van de meeting tussen EU en Suriname was reeds geformuleerd. Onderwerpen die besproken zullen worden, tussen EU en de minister van Buitenlandse Zaken, zijn economische zaken, bijdragen aan de implementatie van het ontwikkelingsplan, migratievraagstukken en regionale zaken zoals Caricom en Unasur. Ook de vorderingen op het gebied van de instelling van de waarheidscommissie, als gevolg van de afgekondigde amnestiewet, zullen onderdeel van het gesprek zijn.”
”Tijdens het persoonlijk onderhoud tussen de vicepresident en de ambassadeur van de EU benadrukte de ambassadeur dat de berichtgeving zoals vermeld in De Ware Tijd van 4 mei 2012 met als titel ‘EU sancties tegen Suriname’ “misleidend is en niet op waarheid berust”. Artikel 8 van dit gereviseerde Cotonou Overeenkomst betreft reguliere politieke dialoog die tussen de EU en Suriname, volgens normaal vastgesteld schema, zal plaatsvinden. Een officieel schrijven van de EU van 3 mei j.l. bevestigt dat de meeting tussen EU en Suriname een brede agenda heeft.”
Berichtgeving als zou de Europese Unie alsnog maatregelen treffen tegen Suriname, is derhalve geheel ongegrond. “De regering betreurt het dat de berichtgeving in deze zaak niet correct is. De informatie is overgenomen van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) en werd zonder controle bij onze regeerders gepubliceerd. Gisteren nog waren de president, alle ministers en de pers samen bij de presentatie van het nieuwe kabinet Bouterse-Ameerali. De regering beseft dat deze gevoelige kwestie aanleiding is tot (inter) nationale media aandacht maar roept hierbij op tot waakzaamheid tegen verdraaide berichtgeving”, aldus een persbericht van het kabinet van de president.

error: Kopiëren mag niet!