Virgil Soeroredjo via speciale voordracht naar Olympische Spelen Gouden koppel Soeroredjo/Wongsodikromo haalt het niet


De 27 jarige Surinaamse badminton kampioen, Virgil Soeroredjo, kreeg op 3 mei 2012 het mooiste nieuws in zijn sportieve loopbaan te horen. Hij werd door de Badminton Wereld Federatie en het Internationale Olympisch Comite voorgedragen om deel te nemen aan de Olympische Spelen 2012 te London, Engeland in het enkelspel.
Op 3 mei 2012 was het voor de internationale badminton gemeenschap zover, een spannend moment, het einde van de Olympische kwalificatie cyclus. Na precies 363 dagen en 110 badminton toernooien werden de gekwalificeerde badmintonspelers uit 52 landen voor de London Olympic Games 2012 aan de hand van de wereldranglijst van 3 mei 2012 van de BWF bekend gemaakt. Op deze wereldranglijst staan de opgetelde punten van de 10 beste resultaten van de badmintonspelers. Deze ranglijst werd wekelijks na elk internationale evenement op donderdag verwerkt en gepubliceerd. De Olympische periode voor kwalificatie die meetelde op deze wereldranglijst duurde vanaf 3 mei 2011 t/. 29 april 2012, aangezien resultaten ouder dan een jaar vervallen op de badminton wereldranglijst.
In het herenenkelspel zijn er 40 plekken toegekend, waarvan 38 rechtstreekse kwalificatieplekken en 2 extra plekken, de zogenaamde tripartite spots, om erop toe te zien dat er tijdens de Olympische Spelen van de 172 deelnemende badmintonspelers van elk geslacht evenveel deelnemen dus 86 heren en 86 dames. Deze twee extra plekken gingen op voordracht van het IOC naar onze Surinaamse topper Virgil Soeroredjo (nr. 221 op de wereldranglijst) en de speler Mohamed Ajfan Rasheed (nr. 226 op de wereldranglijst) van de Maldiven.
De overige 38 gekwalificeerde heren zijn bij de top vier, drie Chinezen, uit de top 16 maximaal twee spelers per land, buiten de top 16, één speler per land tot de maximale 38 plekken gevuld zijn waarbij er van elk continent minimaal 1 speler wordt gekwalificeerd. Zo is de Surinaamse International en  2010 kampioen Kevin Cordon (nr. 25 van de wereldranglijst) ook gekwalificeerd als de nummer 1 van Pan Am, terwijl ook de Peruaan Rodrigo Pacheco (nr. 65 op de wrl.) zich nog rechtstreeks kwalificeerde als Pan Am speler in het heren enkelspel.
Voor Uganda kwalificeerde Edwin Ekiring (nr. 98 op de wrl.) zich als beste Afrikaan. Evenals Virgil Soeroredjo, die in Nederland eredivisie voor Zijderveld speelt,  heeft ook Edwin Ekiring zijn thuisbasis in Nederland gevestigd waar hij al enkele jaren in de eredivisie uitkomt eerst voor Velo Wateringen en de laatste jaren voor Amersfoort. Edwin is dan ook een persoonlijke vriend en sparring partner vn Virgil Soeroredjo geworden in Nederland.
Op het onderdeel herendubbel hebben de Surinaamse en Caribische kampioenen Virgil Soeroredjo en Mitchel Wongsodikromo het niet gehaald. De Olympische kwalificatie voor de 16 beschikbare dubbel plekken was moordend. Virgil en Mitchel wisten in 1 jaar tijd op de herendubbel wereldranglijst te klimmen van positie 304 naar een top van 76. Op de cruciale 3 mei 2012 deadline stond het Surinaamse duo op de 86e plek. Ondanks enkele mooie resultaten zoals een halve finale plek in USA de bij de Miami Internationale en tweemaal winst in de finales bij de Carebaco op Barbados en de Suriname International te Paramaribo lukte het ons Surinaamse duo niet genoeg toernooien samen te spelen en meer punten te scoren. Grote  handicap hierbij was dat Mitchel in Suriname trainde en verbleef, terwijl Virgil in Nederland trainde, competitie speelde en verbleef onder veel betere badminton mogelijkheden.
De voordracht van Virgil Soeroredjo is een zeer aangename verrassing en enorme boost voor het badminton in Suriname dat al jaren hard aan de weg timmert. Precies 16 jaar na de eerste deelname van een Surinaamse badmintonspeler aan de Olympische Spelen 1996 te Atlanta, Oscar Brandon, mag zijn SCVU-clubgenoot, matie en jongere talent Virgil Soeroredjo acte de presence aantekenen namens Suriname deze zomer bij de Olympic Games 2012.
Nardi Soerodimedjo

error: Kopiëren mag niet!