EU-maatregelen tegen Suriname

De Europese Unie zal Suriname ter verantwoording roepen over de omstreden Amnestiewet en het naleven van de rechtsstaat. Diplomatieke bronnen in Brussel hebben dat tegenover de NOS bevestigd. De EU gaat een zogenoemde Artikel 8-dialoog aan met de Surinaamse regering. Zo’n dialoog wordt in diplomatieke taal een “politiek gesprek” genoemd, maar wordt gezien als een stevige tik op de vingers van het land dat ter verantwoording wordt geroepen. Diplomaten beschrijven het als de zwaarste maatregel die de EU kan nemen voordat er sancties komen.
‘Diepgaand en uitgebreid’
De gesprekken moeten volgens het Verdrag van Cotonou diepgaand en uitgebreid zijn, op regelmatige basis plaatsvinden, en uiteindelijk leiden tot harde afspraken. Bijzonder detail van de Europese maatregel is het moment waarop de Surinaamse regering ervan op de hoogte moet worden gesteld. Als deadline wordt 11 mei genoemd. Dat is de datum waarop in Suriname de krijgsraad van het 8 decemberstrafproces weer bijeenkomt. Dan moet duidelijk worden of de rechters de Amnestiewet accepteren of naast zich neerleggen.
Minister Lackin van Buitenlandse Zaken is inmiddels schriftelijk op hoogte gesteld. De Surinaamse regering heeft zich via het Verdrag van Cotonou verplicht om op de uitnodiging van een Artikel 8-dialoog in te gaan. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de EU zo’n gesprek met Suriname voert.
Steun
Ingewijden zien de maatregel als een politiek signaal aan de Surinaamse regering dat de Europese Unie de gang van zaken met de Amnestiewet nauwgezet blijft volgen. Door de timing kan het besluit worden gezien als een steun in de rug van de rechters van de Krijgsraad. Volgens bronnen in Brussel reist de Europese ambassadeur Kopecky vanaf zijn basis in Georgetown op korte termijn af naar Suriname om met leden van de Surinaamse regering te praten over de ontstane situatie.
Veroordeling
Gisteren liet de Amerikaanse ambassadeur in Paramaribo zich al scherp uit over de bedreiging van de rechtsstaat in Suriname. Eerder veroordeelden het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens, de VN-mensenrechtencommissie, Human Rights Watch en Amnesty International de omstreden Amnestiewet.

error: Kopiëren mag niet!