BvL zal Minov-bewindsvrouw kritisch volgen

“De Bond van Leraren (BvL) zal in beweging  komen als de nieuwe bewindsvrouwe op het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) een slechte job doet”, zegt BvL-voorzitter Wilgo Valies. De BvL kijkt de kat uit de boom en geeft Shirely Sitaldien de ruimte zich te bewijzen.  De BvL-topper vindt echter dat het Minov een valse start maakt met een nieuwe minister die naar zijn zeggen niet gedragen wordt door het veld. Het georganiseerd onderwijsveld is namelijk niet betrokken geweest bij de voordracht van de nieuwe minister.  Als dat was gebeurd, zou men tot een geheel andere invulling van die post zijn gekomen, zegt Valies. De BvL-topman zegt  dat de insteek van president Desi Bouterse om de ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs te depolitiseren heel positief is overgekomen.
Valies vindt het echter jammer  dat dit concept bij de invulling niet is toegepast. Hij hoopt dat bij de uitvoering van beleid de depolitisering wel te merken zal zijn. Zo zag de BvL wel op tegen de politiek geplaatste ex-Minov-bewindsman Raymond Sapoen, maar gaandeweg het traject  etaleerde deze bewindsman een constructieve houding, die de vakorganisatie kon waarderen. Sapoen heeft daardoor een redelijke basis kunnen leggen voor kwaliteitsverbetering van het onderwijs. De BvL is in het natraject van de voordracht van Sitaldien wel geconsulteerd door de politieke top.
De vakbondstopper hoopt daarom dat de inzichten, die de BvL namens het veld heeft aangedragen, meegenomen zullen worden in het onderwijsbeleid en dat hiermee een bijdrage geleverd kan worden in het depolitiseren van het ministerie. De depolitisering was in het verleden vrij marginaal, maar in het recente verleden zeer manifest geworden.  Vanaf de schoonmaakster tot de directeur werd politiek ingevuld.  Dat is funest voor het onderwijs en holt de kwaliteit uit. Valies verwacht tenslotte van de nieuwe bewindsvrouwe dat ze haar betrokkenheid met het onderwijsveld zal verhogen en een constructieve houding aan de dag zal leggen.

error: Kopiëren mag niet!