Suriname op weg naar Rio+20

Rio+20 staat voor de deur. Suriname zal ook aanwezig zijn op het wereldwijde VN-overleg over duurzame ontwikkeling van 20-22 juni in Brazilië. Dit jaar zal na 20 jaar de wereldwijde klimaatconferentie weer terug zijn op Zuid- Amerikaanse bodem. Dat is belangrijk, omdat juist de landen in Zuid- Amerika veel te bieden hebben. Suriname is bijvoorbeeld de kleinste van acht Amazonelanden, maar is het enige land met meer dan 93% tropisch regenwoud. En dat is bijzonder, vooral nu de wereld praat over carbon taxes en duurzaam klimaatbeleid.
De focus zal tijdens Rio+ 20 niet alleen liggen op milieu- en technologische aanpassingen, maar vooral ook op een duurzaam sociaalmaatschappelijk beleid. Tijdens Rio+20 zal het continent Zuid Amerika, versterkt met de Caribische regio, een vuist maken voor duurzaam beleid.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat president Dilma Roussef van Brazilië vrijdagmiddag nogmaals persoonlijk  informeerde of Suriname aanwezig zal zijn met haar hoogste afvaardiging. President Desire Delano Bouterse verzekerde zijn aanwezigheid en zal als voorzitter van Caricom, ook de overige Caricom-staatshoofden en regeringsleiders bewegen om naar Rio+20 af te reizen.
Verder spraken beide presidenten over de goede relatie tussen beide landen die steeds verder uitgebouwd wordt. Zo bedankte president Bouterse zijn college voor het sturen van technici uit een samenwerkingsorgaan voor de agrarische sector dat momenteel in samenwerking met Celos bezig is te kijken welke vegetatie we op welke plekken het beste kunnen planten. Ook komen Braziliaanse experts op het gebied van hydrowerken kijken waar Suriname ondersteund kan worden met kennis.
Inmiddels zijn de deskundigen op het gebied van klimaat, milieu en ontwikkeling in het voorbereidingstraject van Rio+20. Een werkgroep zal de specifieke voorbereidingen treffen, zodat Suriname haar steentje kan bijdragen aan het standpunt van Caricom en Unasur.

error: Kopiëren mag niet!