Jongeman poogde drugs in koekjes uit te voeren

De 21-jarige Desmond Main is door de mand gevallen. Hij werd op 13 maart 2012 op Zanderij betrapt met drugs in zijn bezit. De verdachte had getracht om 1.770 gram coke, welke verborgen zat in koekjes, naar Nederland te smokkelen. Main verklaarde bij de rechter dat hij al twee jaar in Suriname is en dat hij geen geld had om terug te reizen. Hij werd door een onbekende man benaderd om cocaïne het land uit te smokkelen. Main stemde toe, maar werd op die dag betrapt op de luchthaven. Naast de coke werd er ook marihuana op hem aangetroffen. De verdachte beweerde hierop dat hij een gebruiker is.
Officier van justitie Nirmala Maikoe achtte uitvoer wettig en overtuigend bewezen. Zij vorderde tegen Main een gevangenisstraf van 15 maanden met aftrek en een boete van SRD 2.500, te vervangen door 2 maanden hechtenis.
Main heeft advocaat John Moerahoe in de arm genomen. De raadsman betoogde dat zijn cliënt een drugsgebruiker is. Hij wilde terug naar zijn land, maar vanwege financiële nood kon hij dat niet. Moerahoe verzocht de rechter om het strafvoorstel van de vervolgingsambtenaar niet mee  te nemen en een veel mildere straf op te leggen, zodat de verdachte gisteren nog naar huis zou mogen.
Kantonrechter Marie Mettendag besliste om Main tot 10 maanden te veroordelen. Zij legde de verdachte een celstraf op van 12 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk met aftrek en een proeftijd van 3 jaar, een boete van SRD 1.500, subsidiair een maand hechtenis. Main komt in oktober vrij.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!