BEP officieel uit de regeercoalitie van MC/AC/VA gezet

De partij Broederschap en Eenheid in Partij (BEP) is uit de coalitie gezet. Deze mededeling deed president Desi Bouterse eergisteravond aan BEP-voorzitter Caprino Alendy en BEP-parlementariër Ronny Asabina in een persoonlijk onderhoud.  Alendy had geen boodschap aan de argumenten die de president aanvoerde om de uitzetting van de BEP uit de regeercoalitie te rechtvaardigen. “Het zijn gezochte redenen.” Voor de BEP-voorzitter is een ding duidelijk: het is onwil van de president om BEP te houden in de regeercoalitie. De regeringsleider zou bij die ontmoeting hebben gezegd verder te willen gaan met dertig parlementariërs op wie hij kan rekenen. Onder andere zijn de slechte communicatie tussen BEP-minister Celius Waterberg  van Volksgezondheid en de regering en de noodzaak voor het  depolitiseren van het ministerie als reden aangehaald om de BEP te bedanken.
“Het is niet Waterberg, maar de regering die weigerde te communiceren met de minister van Volksgezondheid”, zegt Alendy. “Minister Waterberg had het erg moeilijk in het kabinet. Hij kreeg geen enkele ondersteuning om projecten te realiseren.” De BEP-voorzitter vindt het depolitiseringsargument ook maar een lachertje.  “De huidige regering is politiek geformeerd en elke minister daarin  draagt een politieke verantwoordelijkheid.”  De BEP-top houdt morgenmiddag een persconferentie over deze aangelegenheid. Allendy zegt desgevraagd niet te weten of de MC hiermee de partij betaald heeft gezet voor het stemmen tegen de Amnestiewet. Reeds voor de Amnestiewet was er al behoorlijk wat ruis in de samenwerking tussen de BEP en de rest van de regeercoalitie, met name van de zijde van de AC/Abop-fractie.  De Abop zou niet gediend zijn van de aanwezigheid van de BEP in  de coalitie. Een oude vete rond de verwikkelingen omtrent de gewraakte kandidaatstelling van Alice Amafo zou hieraan ten grondslag liggen.
De BEP-voorzitter weet niet of het verbreken van  de samenwerking  met de BEP consequenties zal hebben voor de overige topfuncties die aan de partij waren toebedeeld. Aan zijn positie binnen de Staatsraad kan niemand komen. De wet heeft bepaald dat elke partij, die een zetel heeft in de Staatsraad, vertegenwoordigd is. Van de overige ambtelijke topposities, die worden ingevuld door BEP’ers, is het nog even koffiedik kijken. “Zij zullen in ieder geval niet ontslagen worden, want dat verbiedt de Personeelswet”, zegt Alendy.

error: Kopiëren mag niet!