Chander Mahabier onderscheiden

De chirurg Chandrebhan (Chander) Mahabier heeft vorige week de hoge Nederlandse onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje- Nassau gekregen. De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, waar de in Nickerie geboren Chander Mahabier woonachtig is, noemt de onderscheiding heel bijzonder. Mahabier heeft die onderscheiding ontvangen voor zijn werk als gerespecteerde chirurg en voor stichtingen die zich inzetten voor Surinamers in Nederland en in Suriname.
Mahabier is in 1949 in Nickerie geboren. In 1978 behaalde hij het artsexamen aan de Rijksuniversiteit te Leiden. In datzelfde jaar werd hij arts-assistent chirurgie en obstetrie/gynaecologie in het Rijnoordziekenhuis te Alphen aan de Rijn. Hij heeft verder de B-opleiding chirurg en ook de opleiding tot chirurg gedaan. In 1986 vond de inschrijving in het specialistenregister plaats. Van 1986 tot 1990 was hij werkzaam als chef de clinique op de afdeling chirurgie van het de Wever-Ziekenhuis te Heerlen. In 1989 promoveerde Mahabier op het proefschrift: “Pre-and intraoperative gut irrigation and antibiotics in colorectale surgery”. Sinds 1990 is hij werkzaam als chirurg in het Albert Schweitzer Ziekenhuis te Dordrecht/Zwijndrecht. Chander Mahabier heeft een bijzondere expertise, namelijk Endoscopische behandeling van het carpaal tunnel syndroom.
Chander Mahabier zet zich verder in voor de verbetering van de gezondheidszorg in Suriname. Als Surinaamse Nederlander heeft hij altijd de binding met Suriname en Surinamers in Nederland gehad. Hij verzet ook veel sociaal werk. Chander Mahabier is van 1993-1999 bestuurslid van Omroep voor Hindoe Media, OHM, geweest. Sinds 1994 is hij voorzitter van de Stichting Cogesur (Coördinatie en Ondersteuning Gezondheidszorg Suriname). Hij is sinds 2009 ook voorzitter van de Stichting Sociëteit Tagore. En sinds 2003 is Chander Mahabier de vice-voorzitter van Stichting Vrienden van Nickerie (charitatieve instelling met als doel een goede opvang voor verwaarloosde kinderen in het district Nickerie in Suriname). Chander Mahabier heeft heel veel reacties gekregen op deze hoge onderscheiding.
Widjai Khoenkhoen

error: Kopiëren mag niet!