‘Werknemers Stinasu onderbetaald’

Werknemers van Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu) zijn onderbetaald.  Volgens enkele werknemers is hun basissalaris anno 2012 het luttele bedrag van SRD 400 per maand, terwijl de stichting heel wat inkomsten genereert uit het toerisme. Wanneer zij naar het binnenland moeten, krijgen zij een toelage van slechts SRD 7.50 per dag. Ook moeten zij meestal voor eigen vervoer zorgen om naar de werkplaats te gaan. Hiervoor krijgen zij SRD 15 per rit uitbetaald. Deze arbeiders zijn maandloners en zijn ook niet in vaste dienst. Zij maken dus ook geen recht op pensioen.
Een arbeider vertelt dat hij al ruim 15 jaren werkzaam is bij Stinasu en nog steeds SRD 400 per maand verdient. Volgens de werknemers kan dit niet door de beugel. Stinasu is een Surinaamse natuurbeschermingsorganisatie. Het is een overheidsstichting die mede afhankelijk is van inkomsten uit het ecotoerisme en van projectfondsen die verkregen worden van internationale partnerorganisaties, zoals het Wereld Natuurfonds (WWF). De Surinaamse overheid, in deze het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer, stelt het bestuur van de stichting aan.
De werknemers eisen dat net als bij de andere parastatale bedrijven zij ook bestaanszekerheid krijgen. Zij willen dat er mogelijkheden voor hen worden gecreëerd om een vaste aanstelling te krijgen. Ook willen zij een goede salariëring, omdat een bedrag van SRD 400 allang is achterhaald. De toelagen moeten  verhoogd worden. Meestal blijven de werknemers vier tot zes weken van huis, voordat zij terugkeren naar huis. Dit doen ze enkel om meer te kunnen verdienen met hun toelage. Maar het is ook geen goede zaak dat de man zolang noodgedwongen van huis wegblijft, zijn gezin thuis alleen achterlatend. Zoals uit het gesprek is gebleken, neemt niemand het initiatief om zich over deze groep van arbeiders te ontfermen. Bovendien zijn de arbeiders bang voor represaillemaatregelen als de directie te weten mocht komen wie deze vuile was naar buiten heeft gebracht.
De beschermde natuurgebieden, waaronder Brownsberg Natuurpark, Raleighvallen, Centraal Suriname Natuurreservaat, Galibi, het Boven-Coesewijne-Natuurreservaat en Matapica, staan onder beheer van de Stinasu. Volgens een medewerker worden er nu nog activiteiten ontplooid in het  Brownsberg Natuurpark, Raleighvallen en Galibi.

error: Kopiëren mag niet!